Písecká Sladovna otevře Laboratoř pro děti

12.02.2017 22:36

V písecké galerii Sladovna se od 15. února otevře Laboratoř - stálý ateliér, kde si budou děti i rodiče hrát, experimentovat a tvořit. Laboratoř bude ideálním doplňkem ke zdejším interaktivním výstavám. Program zde bude připravený dva dny v pracovním týdnu a o víkendech.

Písecká Sladovna otevře Laboratoř pro děti
Foto: Písecká galerie Sladovna
Popisek: Písecká galerie Sladovna.

Od 15.února se v prostoru Bílých a Debatních trámů písecké Galerie Sladovna otevře Laboratoř, kde si budou děti společně s lektorem tvořit, hrát a experimentovat. Prostor je také vyhrazený ke zkoumání a objevování. Prvním tématem „laboratorního“ bádání jsou barvy - jejich kombinace, vnímání, promítání či aplikace. „Chceme děti naučit vnímat barvy jinak, než jsou zvyklé. A hlavně aby si s nimi hrály,“ uvedl zdejší galerijní pedagog Tomáš Novotný.

Slavnostní otevření Laboratoře je plánováno na úterý 14.února od 16 hodin. Laboratoř pak bude otevřená každou středu a pátek od 12:00 do 17:00 hodin. V sobotu a v neděli zde bude otevřeno od 9 do 17 hodin.

Inspirací pro vznik Laboratoře nalezli lektoři ze Sladovny v zahraničí. „V každé evropské galerii podobného typu jako je Sladovna nechybí stálý ateliér. Všude ho vnímají jako důležitou formu, která doplňuje samotné výstavní projekty,“ dodal Novotný.

Prostor dvou sálů nabídne dětem několik různorodých výtvarných aktivit souvisejících s barvami „Návštěvníci si užijí zábavné malování s bublinkovou fólií na nohou, budou se houpat nad prázdným papírem a tvořit, vyzkoušejí si práci s průsvitem či projekcí,“ řekl Novotný. A to zdaleka není všechno. Dozvědí se o základních barvách a o možnostech jejich kombinace, jak barvy působí na psychiku, jak malovat pomocí obřích barevných bublin či jak barvy fotografovat.

„Nová výtvarná Laboratoř ve Sladovně je místem, kde si děti vyzkoušejí věci, které nejsou běžné. Je to vlastně taková výtvarně vizuální herna. Samotné aktivity mohou být zdánlivě jednoduché, ale přemýšlení a vymýšlení proč a jak by se to dalo udělat, jak by se dal použít který materiál, zaměstná jejich kreativitu na plný úvazek, a to formou relaxace a hry,“vysvětluje Novotný.

Laboratoř doplní zdejší interaktivní výstavy o prvek spontánní a živé tvorby.„Důležité je, že chceme dát dětem svobodu v tom, co a jak budou tvořit. Tím, že rozvíjíme kreativitu u dětí, jim jinými slovy říkáme, aby se zajímaly o věci kolem sebe a aktivně tvořily svůj život,“ uvedl Novotný.

Na vzniku Laboratoře již lektoři ze Sladovny v rámci pilotních projektů pracují zhruba jeden rok, kdy pořádali různé workshopy a otevřené dílny. Velkou inspirací byl také návštěvníky velmi oblíbený projekt Tiskařiště. Teď vše získá svou koncepci a hlavně stálý prostor.

Vstup do ateliéru bude možný s platnou vstupenkou, která je 120 Kč na den, pro dítě 90 Kč/den. Nejvýhodnější je celoroční vstupenka, která vyjde na 990 korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…