Písecké urologii pomáhá v úspěšné prevenci neformální osvěta

05.11.2014 13:33

Zvýšený zájem mužů o jejich zdraví a nárůst počtu pacientů s včasným záchytem onemocnění prostaty jsou výsledkem osvětového působení zdravotníků urologického oddělení Nemocnice Písek, a. s. K navýšení povědomí o prevenci tohoto typicky mužského problému využívají i originální akce, jakou byl letošní Pochod Za zdravé chlapy aneb v trenýrkách na cestu městem, nebo opakované zapojení do celosvětové akce Movember.

Písecké urologii pomáhá v úspěšné prevenci neformální osvěta
Foto: Písecká nemocnice
Popisek: Písecká nemocnice

V písecké nemocnici se věnují preventivní činnosti týkající se urologických onemocnění u mužů nejen v listopadu při mezinárodním Movemberu, který podporuje zájem veřejnosti o tuto problematiku. (Movember – hybridní složenina anglických slov moustache = knír, který vyjadřuje typicky mužský znak, a november = listopad). Kromě tradiční osvětové činnosti, v listopadu navenek podpořené portréty pracovníků oddělení s knírky, vymýšlí a organizují originální osvětové akce.

Po letošním velkém úspěchu Pochodu Za zdravé chlapy aneb v trenýrkách na cestu městem připravují opět na červen druhý ročník. I tentokrát se dobrovolníci vybavení informačními materiály o urologických nemocech a jejich prevencích vydají na pochod napříč Pískem v jednotném oblečení.

„Účastníci budou opět v modrém triku, muži samozřejmě v trenýrkách, ženám budou doporučené. Zatímco letos jsme oslovili pouze zaměstnance nemocnice a jejich známé, příště bychom chtěli aktivně zapojit i veřejnost,“ říká iniciátor, pořadatel a organizátor Pochodu lékař urologického oddělení písecké nemocnice MUDr. Jiří Ladman. Chce společně s kolegy navázat na kladné a vstřícné ohlasy na akci, při níž čtyřicítka účastníků rozdala zájemcům na 200 letáků s tematikou nemocí ledvin, močového měchýře, prostaty a i kolorektálního karcinomu a současně šířila osvětu při diskusích s veřejností přímo v ulicích města. „Snažíme se tak předat lidem, že nemají zapomínat na prevence a že je dobré pečovat o své zdraví. Chceme ukázat, že se nemají stydět či se bát včas jít k lékaři, v některých případech právě dříve, než se začne nemoc projevovat,“ zdůrazňuje.

Osvětové aktivity se odrážejí mimo jiné ve zvýšeném zájmu nových pacientů o vyšetření.

„Obzvlášť důležitý je nárůst počtu nově zachycených pacientů s časným stádiem onemocnění, protože se tak můžou mnohem úspěšněji léčit a vyléčit. Zlepšilo se rovněž povědomí praktických lékařů, kteří častěji posílají pacienty na vyšetření, sami odebírají preventivně krev na vyšetření PSA a celkově velmi dobře spolupracují,“ připomíná MUDr. Jiří Ladman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …