Pitter: Volby do „velké“ mediální rady – Zaorálek nebo Kolovratník?

27.04.2015 13:52

Začátek letošního roku je na mediální volby bohatý. Sotva byli dovolení členové Rady Českého rozhlasu, už se rozhoduje o obsazení uvolněných pozic v Radě České televize a také v RRTV. Proces již zdaleka neprobíhá v takovém poklidu a mimo pozornost lídrů politických stran, jako tomu bylo v minulosti. Bohuslav Sobotka a celá ČSSD si zřejmě uvědomili, že bez sebevědomých veřejnoprávních médií bude jen nesnadno odolávat vytrvalému tlaku Babišova ANO, které má za sebou konglomerát médií vlastněných jejich předsedou/ministrem financí.

Pitter: Volby do „velké“ mediální rady – Zaorálek nebo Kolovratník?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

Na druhou stranu je vidět i zvýšená aktivita ANO směrem k veřejnoprávním médiím, ať už to byl atak Agrofertu na Českou televizi nebo trestná výprava Lidových novin proti generálnímu řediteli Českého rozhlasu poté, co Radiožurnál odvysílal reportáž o korupci ve společnosti Skanska za šéfování současného ministra dopravy Ťoka.

Bez ohledu na zmíněné chrastění zbraněmi je ovšem užitečné podívat se na současnou situaci v RRTV a na to, co mohou pro její fungování přinést zbývající dva kandidáti. Na rozdíl od dvou „malých“ rad (České televize a Českého rozhlasu) je způsob výběru členů do Rady pro rozhlasové a televizní vysílání otevřeně politický. Ve volbách 10. dubna byli zvoleni dva zástupci  ČSSD (D. Zvěřinová, M. Bezouška) a po jednom za ANO (R. Burketová), ODS (V. Mencl), KDÚ-ČSL (M. Poledníček) a KSČM (D. Novák). Ze současného (budoucího) složení RRTV je tak zřejmé, že dominance ANO v tomto tělesu se obávat opravdu není třeba. V tomto směru je třeba i silná vyjádření B. Sobotky po posledním kole voleb brát jako určité kolíkování si prostoru vůči ANO a „vlichocování se“ oběma veřejnoprávním médiím.

Kdo z dvou výše jmenovaných kandidátů by tedy byl lepším? Z pohledu odbornosti  by to byl Miroslav Konvalina. Mluví pro něj reálné zkušenost z médií (byl zpravodajem Českého rozhlasu v USA a poté i ředitelem ČRo1 Radiožurnálu) i z druhé strany (působil jako mluvčí na Ministerstvu průmyslu a obchodu, na Ministerstvu spravedlnosti a vedl také Americké centrum). Profesní životopis jeho konkurenta Ivana Krejčího je o poznání chudší. S reálným fungováním médií nemá prakticky žádnou zkušenost a jeho působení v čele RRTV lze při vší úctě jen těžko hodnotit, protože o Radě za poslední rok prakticky nebylo slyšel. Hlavní kvalifikací vystudovaného divadelního režiséra pro působení v RRTV tak je jeho funkce asistenta místopředsedy Sněmovny Lubomíra Zaorálka. Konvalinu podporuje také bývalý rozhlasák a současný poslanec Martin Kolovratník. Je ovšem otázkou, jak se mu podaří oslovit zejména poslance opozičních stran a KSČM.

Jisté je, že volbou ani jednoho z kandidátů nedojde v Radě pro rozhlasové a televizní vysílání k zemětřesení. Volbou Konvaliny posílí expertní pozice Rady v rozhlasové oblasti, která byla v poslední době poněkud zanedbávána ve prospěch televize. Volbou Krejčího bude zajištěna kontinuita nekonfliktního a „neviditelného“ fungování Rady, což za dnešní politické situace koneckonců není málo. ČSSD by si navíc zajistila alespoň lehkou nadvládu na Radou. Je otázkou, jestli jí to ostatní strany dovolí. 

Vratislav Pitter

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…