Gambrinus Excelent 11° se umístil společně se značkou Bernard – Opavská 11° na děleném prvním místě. Ostatní piva přihlášená v kategorii jedenáctistupňových ležáků porazil především díky speciální receptuře. „Excelent připravujeme unikátním způsobem trojitého chmelení,“ připomíná sládek pivovaru Gambrinus Pavel Zítek. „Díky tomu si pivo zachovává velké množství voňavých chmelových látek a vyniká jak plnou chutí, tak svěžím chmelovým aromatem.“
Dvě medailová ocenění si odnesla piva Prazdroje také v kategorii světlých ležáků, v níž obsadila piva Radegast Premium a Gambrinus Premium druhé a třetí místo. Stříbrné medaile si odnesly také značky Gambrinus Originál 10° v kategorii světlých výčepních piv a Birell v segmentu piv nealkoholických. Úspěch Plzeňský Prazdroj v kategorii světlých jedenáctistupňových piv ještě podtrhl třetím místem s pivem Velkopopovický Kozel.
Excelent uvedl pivovar Gambrinus na trh v listopadu 2008 po dvou letech příprav a brzy se stal jednou z nejprodávanějších jedenáctek v ČR. Výjimečnost trojího chmelení spočívá v přidání třetí dávky chmele až po ukončení vaření, kdy mladina začíná chladnout. Sládci Gambrinusu zároveň obohatili pivo o karamelový slad. Excelent se umístil na prvním místě v soutěži České pivo v kategorii jedenáctek již v roce 2013. Značka oslovuje zejména dynamické lidi především z městského prostředí podporou nově vznikajících aktivit, jako jsou například fenomén pop-up klubů, velkoformátových street art umění, ale také otevírání Excelent Urban Pubů - tankových hospod a podniků s tímto pivem na čepu.
Degustační soutěž České pivo vyhlašuje každoročně Český svaz pivovarů a sladoven a odborným garantem je Výzkumný ústav pivovarský a sladařský. Letos se testovalo 66 druhů piv rozdělených do pěti soutěžních kategorií. Do soutěže se mohou hlásit tuzemské pivovary s ročním výstavem nad 10 tisíc hektolitrů. Soutěž je dvoukolová, degustační komise za dohledu notáře posuzuje senzorické vlastnosti piva, v analytických laboratořích pak provádí kontrolu původního extraktu mladiny (stupňovitosti) kvůli ověření příslušnosti piva do přihlášené kategorie.
autor: Tisková zpráva