Pneuservisy neseznamují spotřebitele s cenou služeb

02.08.2015 15:02

Pneuservisy jsou využívány motoristy nejčastěji v jarním období, kdy je třeba vyměnit zimní pneumatiky za letní, a pak na podzim, kdy je třeba připravit automobil na zimní provoz. Proto byla monitorovací a kontrolní akce České obchodní inspekce naplánována na tato období s cílem ověřit úroveň služeb poskytovaných pneuservisy.

Pneuservisy neseznamují spotřebitele s cenou služeb
Foto: Hans Štembera
Popisek: Doprava - ilustrační foto

Její jarní část probíhala na celém území republiky od 1. dubna do konce června a zahrnovala celkem 120 provozoven. Nedostatky zjistili inspektoři v plné třetině z nich. Nejčastěji nebyli spotřebitelé informováni o ceně poskytovaných služeb nebo jim nebyl vydán doklad o převzetí objednávky v případech, kdy nebyla služby poskytnuta na počkání. Další část kontroly proběhne ve 4. čtvrtletí.

V období od 1. 4. do 30. 6. 2015 bylo v rámci kontrolní akce zaměřené na nabídku služeb pneuservisů provedeno Českou obchodní inspekcí celkem 120 kontrol. Jejich cílem bylo ověřit dodržování povinností vyplývajících prodávajícím z obecně závazných právních předpisů při nabídce a poskytování služeb v pneuservisech.  Porušení obecně závazných právních předpisů bylo zjištěno ve 40 případech (tj. 33, 3 %). 

Výsledky kontrol pneuservisů – 2. čtvrtletí 2015

 

Inspektorát

počet provedených

se zjištěním

procentuální vyjádření

 
 

Středočeský a Hl. město Praha

15

9

60,0 %

 

Jihočeský a Vysočina

6

0

0,0 %

 

Plzeňský a Karlovarský

37

11

29,7 %

 

Ústecký a Liberecký

28

11

39,3 %

 

Královéhradecký a Pardubický

7

1

14,3 %

 

Jihomoravský a Zlínský

14

3

21,4 %

 

Moravskoslezský a Olomoucký

13

5

38,5 %

 

Celkem

120

40

33,3 %

 

Zjištěná porušení a uložené sankce

Porušení zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, bylo prokázáno celkem ve 49 případech:

Ø  porušení povinnosti prodávajícího informovat spotřebitele v souladu s cenovými předpisy o ceně prodávaných výrobků nebo poskytovaných služeb (§ 12) bylo zjištěno ve 23 případech. Jednalo se zejména o neuvádění cen u nabízených služeb, tj. výměny, přezutí a montáže pneumatik na automobil, někde byly ceny za služby uvedeny, ale bez DPH                                                                                                                 

Ø  povinnost prodávajícího, vydat spotřebiteli písemné potvrzení o převzetí objednávky, není-li služba poskytnuta na počkání, a to se všemi náležitostmi (§ 15), nedodrželi poskytovatelé služby v 15 případech

Ø  správné informace o podmínkách, způsobu a rozsahu uplatnění práva z vadného plnění (§ 13) neposkytly spotřebiteli 4 kontrolované osoby. Například v jednom případě prodávající zkrátil spotřebiteli lhůtu pro možnost uplatnění práva z vadného plnění, ve druhém případě prodávající neznal lhůtu pro možnost uplatnění práva z vadného plnění u použitého zboží, které v provozovně nabízel

Ø  zásady poctivosti prodeje (§ 3) porušili 3 prodávající.

V jednom případě bylo zjištěno také porušení zákona č.  185/2001 Sb., o odpadech, konkrétně informační povinnost o zpětném odběru a odděleném sběru (dle § 31d). Na provozovně chyběla informace o místech zpětného odběru použitých bateriích. Zjištění bylo postoupeno České inspekci životního prostředí.

Na základě prokázaných porušení obecně závazných právních předpisů v dozorové působnosti České obchodní inspekce bylo v rámci 1. části kontrolní akce (v průběhu 2. čtvrtletí 2015) pravomocně uloženo jednotlivými inspektoráty 35 pokut v souhrnné výši 50 000 Kč. 

Závěr

Při kontrolní akci v pneuservisech, zaměřené na dodržování povinností vyplývajících prodávajícím nebo poskytovatelům služeb z obecně závazných právních předpisů, zjistila Česká obchodní inspekce porušení zákona v plné třetině kontrolovaných provozoven. Charakter zjištěných nedostatků nasvědčuje značné nekázni podnikatelů při plnění zákony stanovených povinností a současně vysoké míře tolerance spotřebitelů, kteří buď svá zákonná práva neznají, nebo jejich dodržování nevyžadují. Druhá část kontrolní akce bude v pneuservisech zahájena ve 4. čtvrtletí 2015.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Temelínské cyklobusy zahájily sezónu

10:04 ČEZ: Temelínské cyklobusy zahájily sezónu

Do práce v autobuse, zpátky domů na kole. Také letos mohou zaměstnanci elektrárny k dopravě do práce…