Po Sněmovně také Senát podpořil působení Armády ČR v zahraničních misích

15.07.2016 19:31

Senátoři včera na své schůzi schválili nasazení Armády České republiky v zahraničních operacích v letech 2017 a 2018 s výhledem na rok 2019. Pro návrh hlasovalo 49 senátorů, proti nebyl nikdo. Vláda s vysláním vojáků souhlasila už v polovině dubna, poslanci ho podpořili na konci června.

Po Sněmovně také Senát podpořil působení Armády ČR v zahraničních misích
Foto: mocr.cz
Popisek: Budova Ministerstva obrany ČR

Mandát se týká převážně misí, ve kterých se Česká republika angažuje dlouhodobě. Prioritou zůstávají mise Resolute Support v Afghánistánu a mise EU a OSN v Mali. Kromě toho se budou čeští vojáci významně angažovat v Silách rychlé reakce NATO.

„Výsledek hlasování, kdy všichni hlasovali pro návrh a pouze pět senátorů se zdrželo, mě velice potěšil. Vnímám ho nejen jako podporu nasazení našich vojáků v zahraničí, ale i armády jako celku,“ uvedl po hlasování v Senátu ministr obrany Martin Stropnický.

„Jsem velmi hrdý na práci, kterou odvádí naši vojáci v zahraničí. Jejich činnost je nesmírně náročná a vyžaduje odvahu, odpovědnost i profesionalitu. Bohužel ne vždy se obejde bez obětí,“ připomenul náčelník Generálního štábu AČR armádní generál Josef Bečvář.

V Afghánistánu se bude Armáda ČR v rámci mise Resolute Support i nadále zaměřovat na ochranu spojeneckých jednotek a výcvik afghánských bezpečnostních sil. Počet českých vojáků bude nižší než letos, v porovnání s ostatními armádami bude ale náš příspěvek i nadále významný.

V souvislosti s výrazným zhoršením bezpečnostního prostředí získá na významu také česká účast v misích v Africe a na Blízkém východě. Vedle výcvikové mise Evropské unie (EUTM) v Mali bylo dalším krokem nasazení týmu Speciálních sil AČR do malijské mise MINUSMA v roce 2016. Tím Česko po 17leté přestávce přispělo vojenskou jednotkou do některé z misí OSN. V následujícím období budeme do těchto misí nadále přispívat podle možností a v souladu s požadavky OSN.

Čeští vojáci na Sinaji, v námořních operacích EU i Iráku

Česká přítomnost bude pokračovat také v operaci Multinational Force and Observers (MFO) na Sinaji, ČR se bude nadále aktivně účastnit také dvou operací na Balkáně – operace EU ALTHEA na území Bosny a Hercegoviny a operace NATO Joint Enterprise v Kosovu.

Zástupce opět vyšle i do protipirátské operace EU NAVFOR ATALANTA v oblasti Afrického rohu a operace EU NAVFOR MED SOPHIA zaměřené na omezení nelegální migrace ve Středomoří. V obou případech budeme pokračovat v obsazování pozic ve velitelských strukturách.

Kromě operací uvedených v připraveném materiálu se bude ČR aktivně podílet i na boji proti Daesh. V současné době se připravuje na vyslání Leteckého poradního týmu do Iráku, kde by měli naši vojáci do konce roku 2018 pomáhat s výcvikem na bitevnících L-159.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…