Po českých silnicích jezdí více než 20 elektromobilů v barvách ČEZ

29.08.2012 21:23

Počet elektromobilů, které testuje společnost ČEZ v rámci projektu Elektromobilita, se stále zvyšuje. Zatímco před rokem v létě měl ČEZ v provozu 10 elektromobilů, dnes jich po silnicích jezdí 23.

Po českých silnicích jezdí více než 20 elektromobilů v barvách ČEZ
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

ČEZ od roku 2010, kdy spustil projekt Elektromobilita, vyslal do ulic 21 pětidvéřových osobních elektromobilů Peugeot iOn. Zbylé dva elektromobily jsou od mladoboleslavské automobilky Škoda Auto, která společnosti ČEZ nedávno předala do testovacího provozu dvě Octavie Green E Line.

„Před rokem a půl jsme uzavřeli partnerství s automobilkou Peugeot. Podstatou spolupráce je, abychom dostali na silnice co nejvíce elektromobilů, seznámili s nimi veřejnost a především otestovali, co auta umí. Ze stejného důvodu jsme také přijali elektromobily od Škoda Auto a chceme spolupracovat s dalšími výrobci elektromobilů, kteří působí na českém trhu,“ vysvětluje Tomáš Chmelík, manažer útvaru čisté technologie společnosti ČEZ.

Společnost ČEZ ve svém projektu Elektromobilita spolupracuje také se soukromými a veřejnými subjekty, městy a obcemi. Možnost využít elektromobily Peugeot iOn se proto nabízí právě jim. Peugeot iOn delší dobu testují například Městský úřad Vrchlabí, Správa KRNAP, MČ Praha 16 – Radotín, Ministerstvo životního prostředí nebo Ministerstvo průmyslu a obchodu.

„Většinu těchto elektromobilů jsme již poskytli některým našim partnerům, jejichž počet se rozrůstá. Společně s nimi chceme vybudovat v první fázi projektu základní síť dobíjecích stanic a testovat dobíjení, provoz a dojezdovou vzdálenost elektromobilů. Uvnitř Skupiny ČEZ testujeme elektromobily také, zároveň s tím však některé z nich slouží i k propagaci elektromobility,“ dodává Tomáš Chmelík.

Ve Skupině ČEZ využívá elektromobily například společnost ČEZ Měření, a to v Ostravě a Hradci Králové. Zaměstnanci používají v těchto městech celkem 2 elektromobily, které jsou speciálně upravené pro provoz v terénu. Místo zadních sedaček mají pracovníci ČEZ Měření v elektromobilech úložný prostor pro převoz nářadí, které potřebují například k výměně elektroměrů.

Jan Beneš, mluvčí Skupiny ČEZ

reklama

autor: ČEZ

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

7:06 SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinár…