Po dluhopisech ČD Cargo se zaprášilo

02.12.2015 13:57

Společnost ČD Cargo přistoupila koncem listopadu k emisi nových dluhopisů s pětiletou splatností v celkové hodnotě 1 miliardy korun. Úrok byl dojednán na 1,4 procenta p.a. Přestože je aktuální úrok přibližně poloviční, než tomu bylo u předchozí emise, investoři se na dluhopisy obrazně řečeno „sesypali".

Po dluhopisech ČD Cargo se zaprášilo
Foto: red
Popisek: ČD Cargo

„Využili jsme příznivé situace na trhu dluhové služby. Velmi nás těší velký zájem o naše dluhopisy, což mimo jiné umožnilo také významně snížit finální úrokovou sazbu. Samotná emise nových dluhopisů trvala jen pár dní a dnes již máme celou částku na účtu. Tuto transakci proto vnímáme jako jednoznačný výraz důvěry investorů a celého trhu ve společnost ČD Cargo a jeho budoucnost" uvedl předseda představenstva Ivan Bednárik.

Levnější půjčky zlepší ekonomickou bilanci

Zadlužení společnosti tímto krokem nevzrostlo a zůstává na příznivé úrovni (pod 45 procenty). Aktuálně vydané dluhopisy totiž nahrazují dluhopisy splatné ke dni 22. prosince 2015 ve shodné částce 1 miliardy. Kč. Z celkového dluhopisového programu, který je pro společnost ČD Cargo schválen v rozsahu 6 miliard Kč, aktuálně společnost využívá 2,16 miliardy Kč.

Společnost ČD Cargo byla v roce 2014 zisková, dosažení zisku předpokládá i v letošním roce. Nižší náklady na obsluhu dluhu, plynoucí z úspěšné emise dluhopisů, jí pomohou dobré výsledky udržet i do budoucna – předpokládaná úspora se pohybuje kolem 15 milionů Kč za rok.

Strategické investice

ČD Cargo zahájilo expanzi do zahraničí. Zajímavý je zejména polský, maďarský či ruský trh nebo přepravy zboží z německých přístavů do střední Evropy. Společnost se však potýká s postupným zastaráváním vozového parku. Proto chce peníze z dluhopisů investovat právě do nákupu a modernizace svého vozidlového parku.

Stejnou strategii pak hodlá uplatnit i v příštím roce, kdy je splatná zbylá část z původně vydaných emisí. ČD Cargo je připraveno, tak jako v roce 2014, minoritní část dluhopisů opět uhradit z vlastních zdrojů a zbývající částku nahradit novou emisí sloužící ke krytí nejen stávajících, ale zejména i nových investic, které zahraniční expanzi podpoří.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …