Po dvaceti letech získala ČR post místopředsedy v třetí nejvýznamnější instituci OSN

29.07.2016 22:00

Česká republika zaujme prostřednictvím své velvyslankyně u Organizace spojených národů v období od července 2016 do července 2017 místopředsednickou roli v Hospodářské a sociální radě OSN (ECOSOC). V hlasování, které se uskutečnilo 27. července 2016 v New Yorku, o tom rozhodli její členové.

Po dvaceti letech získala ČR post místopředsedy v třetí nejvýznamnější instituci OSN
Foto: OSN
Popisek: OSN

„Jsem rád, že česká diplomacie získala tento post v Hospodářské a sociální radě OSN, třetím nejdůležitějším orgánem Spojených národů. Česká vláda, stejně jako já osobně, klade od prvopočátku důraz na aktivní a efektivní zahraniční politiku. Naše členství v ECOSOCU a potvrzené místopředsednictví je toho důkazem. Těší mě to o to více, že se tak stává v době, kdy ECOSOC sehraje důležitou roli při naplňování Agendy 2030 pro udržitelný rozvoj,“ uvedl v této souvislosti ministr zahraniční věcí Lubomír Zaorálek.

ECOSOC byl na základě Charty OSN zřízen jako hlavní orgán pro koordinaci hospodářské a sociální činnosti OSN a přidružených odborných organizací a institucí. ECOSOC má 54 členů, kteří jsou ve funkci tři roky.

ČR byla do Hospodářské a sociální rady poprvé zvolena pro období 1996–1998. Již v prvním roce svého členství se stala jednou ze čtyř místopředsednických zemí rady, o rok později jí předsedala. Členem Hospodářské a sociální rady byla ČR dále v období 1999–2001 a 2006–2008.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…