Po opadnutí fiktivní povodně nastupují ženisté s těžkou technikou

11.09.2016 10:34

V rámci cvičení Engineer Rescuers 2016, jehož námětem je společná humanitární operace při odstraňování následků velkých povodní na Moravě a jihozápadním Slovensku, po několika dnech záchranných prací, spojených především s evakuací, opadla voda a vrátila se do koryt řek. Nyní nastoupily ženijní jednotky se svojí těžkou technikou. „Samotní ženisté bývají málokdy nasazeni v první fázi při nasazení sil a prostředků Integrovaného záchranného systému,“ objasnil náčelník štábu cvičení, plukovník Roman Červek.

Po opadnutí fiktivní povodně nastupují ženisté s těžkou technikou
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

Povodně poškodili pozemní komunikace na různých místech fiktivních obcí, strhly mosty přes řeky a podmáčely budovy, z nichž některé se částečně zřítily. Ženisté tak v rámci cvičení vystavěli šest náhradních přemostění na Moravě a Slovensku. Mostovou soupravu MS-21 také vyzvedli ze Skladů státních hmotných rezerv v Doloplazech. Zřídili přepraviště pásových obojživelných transportérů (PTS-10) přes vodní tok a na několika místech zpevnili hráze, které hrozily protržením. Nezbytnými byly úpravy cest a pozemních komunikací, aby mohl pokračovat plynulý provoz a zásobování obcí.

„Příslušníci ženijních praporů vyprošťovali techniku po havárii, pomocí nákladních automobilů převáželi humanitární pomoc, jako třeba deky a ošacení na Moravě nebo jídlo na Slovensku,“ vypočítává úkoly náčelník operačního střediska, major Petr Moravec. „Téměř rutinními se pro ně stávaly průzkumy cest na vyhledávání objízdných tras v případě neprůjezdnosti pozemních komunikací a v neposlední řadě zřídili plavidlové přepraviště na Moravě a přívozové na Slovensku.“ Plavidlové přepraviště znamená, že se osoby i technika převáží pomocí obojživelného transportéru PTS-10, přívozové přepraviště je tvořeno dvěma plovoucími díly pontonové mostové soupravy PMS.

Nezbytní byli ženisté s těžkou technikou v místech, kde bylo naplavené bahno, závaly suti a trámů ze zborcených domů či na Slovensku množství kontaminované zeminy po ekologické havárii cisterny. „Museli jsme vše odstranit a odvézt, častými byly případy, že závaly byly na jediné příjezdové cestě, vedoucí na místo incidentu, například k lidem z domova důchodců,“ doplňuje podplukovník Petr Klepáček, velitel českého ženijního praporu, „a tak se cesta musela nejdříve zpřístupnit.“ Vzhledem k tomu, že týmy byly často složené jak z českých, tak ze slovenských vojáků, možnost společného procvičení plnění úkolu prohloubila význam celého cvičení.  

Autor: majorka Mgr. Miroslava Štenclová, tisková mluvčí cvičení Engineer Rescuers 2016

Foto: kapitánka Ing. Jana Sedláčková, 15. ženijní pluk, praporčice Bronislava Smetková, 153. ženijní prapor

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…