Po šestnácti letech fungování PMS je na místě formulovat záměry jejího dalšího vývoje

14.09.2017 21:00

Premiér Bohuslav Sobotka a ministr spravedlnosti Robert Pelikán při jednání na PMS hodnotili rozvoj rezortu na závěr volebního období současné vlády.

Po šestnácti letech fungování PMS je na místě formulovat záměry jejího dalšího vývoje
Foto: Probační a mediační služba ČR
Popisek: Probační a mediační služba ČR, logo.

Předseda vlády Bohuslav Sobotka se 11. září 2017 setkal s ministrem spravedlnosti Robertem Pelikánem v prostorech ředitelství Probační a mediační služby. Během  bilančního jednání probírali, co se v rezortu podařilo splnit z hlediska vládních priorit. Ředitelka PMS Andrea Matoušková premiéra i ministra informovala o aktuální situaci v PMS a plánovaném rozvoji probace a mediace v dalších letech.

„Naše vláda se zavázala k posílení dozoru nad činností exekutorů, k zajištění průběžné analýzy nového občanského zákoníku a ke zrychlení průběhu soudních sporů. Všechny tyto priority se v oblasti spravedlnosti podařilo vládě prosadit,“ zhodnotil předseda vlády Bohuslav Sobotka činnost resortu.

Vláda učinila několik zásadních opatření k ochraně práv věřitelů i dlužníků a posílila dozor nad činností exekutorů. Rovněž došlo ke snížení neopodstatněně vysokých nákladů na exekuce. Zatímco v roce 2013 byly celkové náklady na tisícikorunový dluh přes 14 tisíc korun, nyní se pohybují do 8 tisíc korun. Novela insolvenčního zákona zvýšila ochranu dlužníků i podnikatelů.

Ministrovi spravedlnost Robertu Pelikánovi se také podařilo díky tzv. dynamickému modelu přidělování soudců zkrátit délku trvání civilního řízení ze 428 na 344 dnů, tedy o cca 20 procent.

V oblasti vězeňství vláda schválila materiál Koncepce vězeňství do roku 2025“ a na něj navazující roční akční plány. Podařilo se výrazně zvýšit zaměstnanost vězňů.

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán novinářům sdělil, že do konce volebního období chce vládě ještě předložit novou Koncepci rozvoje probace a mediace, na které pracovala Probační a mediační služba společně s odborníky z MSp a se zástupci důležitých partnerských institucí a organizací.  „(Koncepce) by měla dobře doplnit koncepci vězeňství, kterou už jsme přijali, a která je v mnoha ohledech přelomová,“ uvedl ministr Pelikán.

„Po šestnácti letech fungování PMS je na místě formulovat záměry jejího dalšího vývoje, které přispějí k dalšímu rozvoji probace a mediace. V naší práci klademe důraz na co nejčastější osobní kontakt s pachateli a oběťmi trestných činů, vzdělávání našich zaměstnanců a zavádění nových, v zahraničí již osvědčených postupů,“ uvedla ke vzniku dokumentu Andrea Matoušková.

K rozpracovaným úkolům resortu patří podle premiéra ještě zavedení elektronických náramků do praxe trestní justice. „Jsem rád, že se po osmi neúspěšných pokusech předchozích vlád podařilo výběrovým řízením vybrat dodavatele elektronického monitorovacího systému pro trestní justici, tzv. elektronických náramků. V roce 2018 by mělo být uvedeno prvních 250 náramků do praxe,“ sdělil předseda vlády Bohuslav Sobotka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…