Počet členů Sdružení místních samospráv ČR překročil 2000

19.09.2020 11:56

Sdružení místních samospráv ČR překročilo hranici 2000 členů. 2001. členem se stala středočeská obec Hrdlořezy. Interním cílem Sdružení, které již od roku 2008 hájí zájmy obcí a měst, je do konce letošního roku mít symbolických 2020 členů.

Počet členů Sdružení místních samospráv ČR překročil 2000
Foto: sms.cz
Popisek: Sdružení místních samospráv - logo

„Samosprávy a jejich představitelé to nemají jednoduché. Stát na ně trvale klade další povinnosti, přenáší na ně další kompetence, aniž jim k tomu poskytne potřebné prostředky, know-how nebo alespoň nezbytnou součinnost,“ vysvětluje problémy, kterým obce čelí, výkonná ředitelka SMS ČR Jana Přecechtělová a pokračuje: „Víme, že hlas jedné obce, navíc obce s několika stovkami nebo maximálně tisícovkami obyvatel, je málo slyšet. Proto jsme se spojili a náš hlas dnes zaznívá hodně výrazně i v obou komorách Parlamentu, na ministerstvech a v dalších centrálních úřadech, které mají na život obcí zásadní vliv.“

Trvalý růst členské základny je podle J. Přecechtělové výsledkem každodenní práce přímo v území a aktivit, které SMS ČR vyvíjí a které jsou pro obce hmatatelným přínosem. „Významně jsme přispěli ke spravedlivějšímu rozdělování sdílených daní, když jsme byli jedním z hybatelů změny RUD, v jednání o stavebním zákoně usilujeme o zachování stavebních úřadů, ale tlačíme také na zachování poštovních služeb a matrik v obcích. Iniciovali jsme podání ústavní stížnosti na zákon o střetu zájmů a dosáhli jsme toho, že majetkové poměry veřejných funkcionářů nebudou veřejně dostupné na internetu komukoliv. V nedávné době jsme pomohli zachránit miliardy pro obce, které jim vláda vzala v rámci kompenzačních opatření v reakci na pandemii covid-19, a nyní organizujeme petici proti dopadům zrušení superhrubé mzdy na rozpočty samospráv,“ připomíná alespoň některé aktivity SMS ČR.

SMS ČR mimo jiné členským obcím poskytujeme bezplatnou právní poradnu, pomáhá se zajištěním povinností vyplývajících z GDPR, pořádá bezplatné semináře, webináře a další vzdělávací akce na témata přímo související se správou obce, ve specifických otázkách nabízí telefonické konzultace zdarma, provozuje dotační poradnu, která zajišťuje poradenství a pomoc s dotacemi, a své členy pravidelně informujeme o podstatném dění prostřednictvím tištěného zpravodaje SMSka a e-mailových newsletterů.

Sdružení místních samospráv ČR je nevládní apolitická organizace s celostátní působností, která sdružuje a hájí zájmy obcí a měst v ČR. Ze širokého spektra aktivit ve prospěch samospráv lze zmínit především prosazování spravedlivého dělení daňových výnosů mezi obce a města v ČR (rozpočtové určení daní). Agenda SMS ČR dnes zahrnuje připomínkování nejrůznějších legislativních návrhů, prezentaci a prosazování potřeb menších obcí a měst, hájení zájmů venkova a jeho obyvatel a spolupráci v boji proti korupci ve veřejné správě. SMS ČR je silným partnerem vlády, parlamentu i krajů v ČR. Sdružuje přes 2000 obcí a měst v ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…