Počet insolvencí v České republice začátkem roku klesl. Ovšem týká se i velkých firem

02.04.2015 19:28

Dobrá zpráva pro začátek letošního roku. Pokles insolvenčních návrhů pokračoval i v prvních třech měsících roku 2015.

Počet insolvencí v České republice začátkem roku klesl. Ovšem týká se i velkých firem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Za první čtvrtletí roku 2015 bylo podáno celkem 8 466 insolvenčních návrhů. Ve srovnání s prvním čtvrtletím roku 2014 poklesl celkový počet insolvenčních návrhů o 4%. Klesající tendence vykazují i oba sledované segmenty – u firem činí pokles insolvenčních návrhů za první kvartál proti roku 2014 3,82% a u fyzických osob (včetně nepodnikajících živnostníků) 3,95%. 

Insolvenční řízení zasáhlo i v prvním čtvrtletí 2015 řadu velkých a významných firem. Např. hned v lednu byl podán čtvrtý insolvenční návrh na společnost SCB Foundry a.s.. Soud ho však odmítl jako neprojednatelný, neboť neobsahoval všechny potřebné náležitosti.

24.3. 2015 podala společnost MODŘANY Power a.s. insolvenční návrh na společnost Doosan Škoda Power a.r.o.. Ještě téhož dne byl insolvenční návrh soudem odmítnut protože v návrhu chyběla konkrétní tvrzení, která by osvědčovala úpadek.

Sama společnost MODŘANY Power a.s. byla od 17.3.2015 již počtvrté v insolvenčním řízení. 24.3.2015 soud insolvenční návrh odmítl, neboť nebyly obsaženy všechny zákonné náležitosti insolvenčního návrhu. 2.4. přistoupil k tomuto insolvenčnímu návrhu další navrhovatel, firma BAUCOMEX CZ s.r.o.

30.3. byl podán firmou CARNEFIX s.r.o. insolvenční návrh na společnost VÍTKOVICE a.s.. V tomto případě soud ještě nerozhodl a vyzval firmu k vyjádření.

Většina insolvenčních návrhů u právnických osob končí prohlášením úpadku, případně je insolvenční návrh zamítnut z nedostatku majetku firmy nebo odmítnut z formálních důvodů.

Řešení úpadku je u právnických osob  možné dvěma způsoby, buď konkurzem nebo reorganizací.

Konkurs je způsob řešení úpadku spočívající v tom, že na základě rozhodnutí o prohlášení konkursu jsou zjištěné pohledávky věřitelů poměrně uspokojeny.

Konkurzů bylo v první kvartále roku 2015 prohlášeno 564, z toho počet živnostníků činil 264. I v této kategorii zaznamenáváme proti roku 2014 pokles a to o necelých 11%. Z celkového počtu firem v konkurzu nám roste podíl živnostenských firem, za první čtvrtletí 2015 jich bylo 48,4%.

Druhým, málo využívaným způsobem řešení úpadku  je reorganizace. Jedná se o takový způsob řešení úpadku, kdy dochází k postupnému uspokojování pohledávek věřitelů při zachování provozu dlužníkova podniku.

Do konce roku 2013 byla předpokladem pro povolení reorganizace podmínka, aby obrat firmy, která se dostala do problémů, činil v roce před insolvencí alespoň 100 000 000,- Kč.

Druhým kritériem pro povolení reorganizace bylo, aby firma měla minimálně 100 zaměstnanců.

Tyto přísné podmínky nesplňovala řada firem, které by jinak mohly reorganizaci k řešení úpadku využít. Na tyto skutečnosti reagovala novela Insolvenčního zákona platná od 1.1.2014. Snížila kritéria pro povolení reorganizace, a to tak, že roční úhrn čistého obratu firmy byl snížen na 50 mil. Kč a počet zaměstnanců na 50 zaměstnanců. Nově také postačí splnění alespoň jednoho z kritérií. Současně došlo k posílení kontroly věřitelů nad prováděnými reorganizacemi a to tak, že věřitelský výbor může jmenovat nebo odvolávat členy statutárního orgánu a dozorčí rady dlužníka.

Změna podmínek pro využití reorganizace při řešení úpadku se odrazila ve více než dvojnásobném nárůstu povolených reorganizací v roce 2014 (ve srovnání s rokem 2013). Celkem bylo od počátku platnosti insolvenčního zákona v lednu 2008 do března 2015 soudem povoleno 122 reorganizací.

Počty insolvenčních návrhů fyzických osob – spotřebitelů od roku 2008, kdy vstoupil v platnost Insolvenční zákon, stále rostly. Tempo nárůstu počtu insolvenčních návrhů se poprvé snížilo v roce 2014. A v prvních třech měsících roku 2015 zaznamenáváme v kontextu srovnatelného období 2014 dokonce pokles ve výši 3,95%.

Insolvenci fyzických osob je možné řešit oddlužením. Oddlužení probíhá buď formou zpeněžení majetku dlužníka nebo plněním splátkového kalendáře, kdy dlužník musí během 5 let splatit věřitelům alespoň 30 % dluhu. Pokud dlužník není schopen řešit úpadek oddlužením, je prohlašován konkurz.

V prvním čtvrtletí roku 2015 bylo podáno celkem 7 317 insolvenčních návrhů s žádostí o oddlužení. Ze všech žádostí bylo oddlužení povoleno v 6259 případech. Oddlužení formou zpeněžení majetku bylo schváleno v 195 případech, u 6 332 případů bylo oddlužení řešeno nastavením splátkového kalendáře.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

19:15 ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

V polovině dubna oslavila společnost ČD - Telematika již 30 let fungování. V posledních letech přito…