Počet lidí bez práce se meziměsíčně zvýšil, meziročně klesl o téměř 89 tisíc uchazečů

11.01.2016 9:08

K 31. 12. 2015 evidoval Úřad práce ČR (ÚP ČR) 453 118 uchazečů o zaměstnání. To je o 21 754 více než v listopadu a o 88 796 méně než v prosinci 2014. Z celkového počtu lidí bez práce bylo 436 547 dosažitelných uchazečů (jsou schopni okamžitě nastoupit do vhodného zaměstnání). Podíl nezaměstnaných osob vzrostl na 6,2 % (listopad 2015 – 5,9 %, prosinec 2014 - 7,5 %). Meziročně se o více než 43 800 zvýšil počet volných pracovních míst. Zaměstnavatelé jich nabízeli prostřednictvím ÚP ČR celkem 102 545. To je nejvyšší prosincová hodnota od roku 2008. V mezinárodním srovnání měla ČR, podle výsledků za listopad, nejnižší nezaměstnanost v EU. Aktuální výsledky dnes zveřejnil Úřad práce ČR.

Počet lidí bez práce se meziměsíčně zvýšil, meziročně klesl o téměř 89 tisíc uchazečů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad práce

Situace na pracovním trhu odpovídala v prosinci běžnému vývoji nezaměstnanosti ke konci roku.

„S příchodem zimy postupně končí sezónní práce a do evidence se už hlásí ve větším počtu i lidé, jimž k 31. 12. 2015 skončily termínované pracovní smlouvy a dohody nebo například živnostníci, kteří dočasně přerušili svou činnost a obnoví ji s příchodem jarního počasí,“ vysvětluje generální ředitelka ÚP ČR Kateřina Sadílková a dodává: „Nezaměstnanost během celého loňského roku kopírovala klasickou vývojovou křivku zohledňující sezónní vlivy, zároveň ale v meziročním srovnání setrvale klesala a naopak rostl počet volných pracovních míst. Ostatně to, že česká ekonomika je stále v dobré kondici potvrzuje i fakt, že absolutní počet uchazečů o zaměstnání byl v prosinci 2015 nejnižší od konce roku 2008, kdy bylo v evidenci tehdejších úřadů práce 352 250 lidí.“

Podíl nezaměstnaných osob v ČR k 31. 12. 2015 6,2 %

Počet uchazečů o zaměstnání 453 118

Počet dosažitelných uchazečů o zaměstnání 436 547

Míra nezam. podle EUROSTAT (listopad 2015) 4,5 %

Počet volných pracovních míst 102 545

Podle generální ředitelky ÚP ČR odvádí značný díl i proaktivní komunikace úřadu se zaměstnavateli, cílený přístup k uchazečům a v neposlední řadě též podpora státu v rámci aktivní politiky zaměstnanosti (APZ). V letošním roce by se měla situace na trhu práce vyvíjet obdobně jako loni – v nadcházejících měsících by mohla ještě mírně vzrůst, s příchodem jara a rozjezdem sezónních prací by pak mělo dojít k jejímu poklesu. Během letních měsíců, kdy zaměstnavatelé utlumují činnost a do evidence přichází větší počet absolventů škol, většinou dochází ke stagnaci. Na konci roku, stejně jako loni, nezaměstnanost pravděpodobně mírně vzroste.

Meziměsíční pokles nezaměstnanosti zaznamenaly v prosinci 2 okresy - Most (o 1 %) a Ústí nad Labem (o 0,2 %). Naopak nárůst podílu nezaměstnaných osob hlásí 75 regionů, nejvyšší pak okres Jindřichův Hradec (o 22 %), Prachatice (o 21 %), Chrudim (o 18 %), Svitavy (o 15,1 %), Pelhřimov (o 13,8 %), Klatovy a Břeclav (shodně o 13,5 %), Havlíčkův Brod (o 13,1 %) a Jeseník (o 13 %). Nejnižší nezaměstnanost vykázaly okresy Praha-východ (2,6 %), Rychnov nad Kněžnou (2,9 %), Mladá Boleslav (3,5 %), Praha-západ (3,7 %), Benešov (3,8 %), Rokycany (3,9 %), České Budějovice (4 %), Jičín, Plzeň-jih a Pelhřimov (všichni 4,1 %). Podíl nezaměstnaných stejný nebo větší než republikový průměr hlásí 35 regionů. Nejvyšší byl v okresech Bruntál (11,6 %), Most (11,1 %), Karviná (11 %), Ústí nad Labem (10,4 %), Ostrava - město (10,1 %), Jeseník (9,5 %), Znojmo a Chomutov (oba 9,4 %). Jak už bylo řečeno - kromě rostoucí ekonomiky se na vývoji na trhu práce pozitivně podepisuje také proaktivní komunikace ÚP ČR se zaměstnavateli. V rámci monitoringu trhu práce kontaktují jeho zaměstnanci zaměstnavatele, vyhledávají volné pracovní pozice pro uchazeče o zaměstnání a poskytují informace o jednotlivých nástrojích a opatřeních APZ, sloužících zejména k eliminaci dlouhodobé nezaměstnanosti evidovaných uchazečů. Výsledkem spolupráce je mimo jiné stále vysoký počet volných pracovních míst v databázi ÚP ČR. V uplynulém měsíci jich úřad evidoval celkem 102 545, což je o 2 504 méně než v listopadu a o 43 806 více než před rokem.

„Firmy po letním výpadku většinou už doplnily stavy, a pokud chystají v personální oblasti změny, čekají už tradičně na začátek nového roku. Proto se i nabídka volných pracovních pozic poněkud snížila, přesto byla jejich prosincová hodnota nejvyšší od roku 2008. Tehdy jich zaměstnavatelé nabízeli 91 189,“ objasňuje Kateřina Sadílková. Na jedno volné pracovní místo připadá v současné době 4,4 uchazeče. Z toho nejvíce v okresech Bruntál (18,4), Karviná (17,1), Ústí nad Labem (16), Chomutov (14), Hodonín (12,3), Jeseník (11,9) a Sokolov (10,6). Z celkového počtu nahlášených volných pozic jich bylo ke konci prosince 9 642 vhodných pro osoby se zdravotním postižením (OZP). Celkem 29 684 míst nabízeli zaměstnavatelé absolventům a mladistvým.

Zaměstnavatelé měli v prosinci největší zájem o pomocné pracovníky ve výrobě, montážní dělníky, kováře a nástrojáře, řidiče nákladních automobilů, autobusů a tramvají, pracovníky v oblasti ochrany a ostrahy, slévače, svářeče či obsluhu pojízdných zařízení. Dále hledali prodavače, kuchaře (kromě šéfkuchařů), uklízeče, číšníky a servírky, recepční, šičky, obchodní zástupce, pracovníky v administrativě, operátory call center, skladníky zpracovatele masa nebo potrubáře. Přednost dávali kvalifikovaným specialistům s praxí. Tradičně velká poptávka je po technických profesích napříč všemi obory (např. svářeč, řezač plamenem, slévač, soustružník, obráběč, elektrikář, mechanik a opravář strojů, obsluha CNC a obráběcích strojů a strojů na zpracování plastů). Právě v této oblasti se firmy nejčastěji potýkají s problémem najít kvalifikované a vhodné zaměstnance.

„V tomto ohledu se Úřad práce ČR snaží prostřednictvím nástrojů a opatření APZ zaměstnavatelům vycházet vstříc. Zejména těm, kteří poskytují v rámci adaptačního a stabilizačního procesu zvýšenou péči zaměstnancům z řad skupin uchazečů o zaměstnání, jimž ÚP ČR věnuje při zprostředkování zaměstnání zvýšenou pozornost. Jde o klienty, kteří potřebují zvýšenou pozornost a pomoc kvůli zdravotnímu stavu, péči o dítě nebo z jiných vážných důvodů. V neposlední řadě stojí za zmínku také organizace výběrových řízení či předvýběrů vhodných uchazečů o zaměstnání, které ÚP ČR zajišťuje pro zaměstnavatele na základě jejich konkrétních požadavků,“ vypočítává ředitel Odboru zaměstnanosti Generálního ředitelství ÚP ČR Jan Karmazín. Během prosince se do evidence ÚP ČR nově přihlásilo 58 803 lidí. Ve srovnání s minulým měsícem byl jejich počet vyšší o 4 789 osob, meziročně pak nižší o 4 981 uchazečů. Z evidence naopak odešlo celkem 37 049 klientů (ukončená evidence, vyřazení uchazeči). To je o 16 033 méně než v listopadu a o 2 329 méně než v prosinci 2014. Novou práci získalo 22 098 lidí - o 12 978 méně než v předchozím měsíci a o 1 062 méně než před rokem.

Celkem 7 406 z nich ji našlo díky přímé aktivitě Úřadu práce ČR. V evidenci byli nejčastěji klienti s nízkou kvalifikací, se základním, nedokončeným a středním odborným vzděláním, s výučním listem či středním vzděláním s maturitou. Podle věku převažovali nezaměstnaní nad 50 let - 141 514 osob - a tvořili 31,2 % z celkového počtu uchazečů, mladí lidé mezi 20 –24 lety, uchazeči ve věku 35 – 39 let a v některých regionech nezaměstnaní mezi 40 – 44 roky. Z profesního hlediska bylo v evidenci nejvíce pomocných pracovníků ve výrobě, prodavačů, všeobecných administrativních pracovníků, řemeslníků a kvalifikovaných pracovníků ve stavebnictví, uklízečů a pomocníků v domácnostech, dále pracovníků v oblasti ochrany a ostrahy nebo řidičů motocyklů a automobilů (kromě nákladních), číšníků, servírek, kuchařů či kovářů a nástrojářů.

Značnou měrou se na složení uchazečů podílejí dlouhodobě evidovaní klienti. Z celkového počtu lidí bez práce bylo těch, kteří jsou nezaměstnaní déle než 12 měsíců, 41,4 % - celkem 187 555 osob. Největší část z nich tvoří lidé starší 50 let (141 514 uchazečů), druhou nejpočetnější skupinou jsou pak uchazeči do 30 let (108 171 osob). Průměrný věk dlouhodobě nezaměstnaných činí 41,4 roku. „Právě s touto skupinou uchazečů je nutné ještě více individuálně pracovat, identifikovat problémy, které jim brání v nástupu do zaměstnání, komunikovat se školami a vést už žáky ZŠ při jejich výběru tak, aby zvolili ten nejvhodnější obor.

Obor, ve kterém budou mít vysoké šance na uplatnění,“ zdůrazňuje Kateřina Sadílková. Všem skupinám ohroženým dlouhodobou nezaměstnaností věnuje Úřad práce ČR zvýšenou péči. Ke konci prosince podpořil v rámci nástrojů APZ celkem 35 975 uchazečů a zájemců o zaměstnání. V kurzu jsou hlavně veřejně prospěšné práce (VPP) a společensky účelná pracovní místa (SÚPM). APZ přispívá k zaměstnávání uchazečů prakticky ve všech oborech. Trh práce značně ovlivňují i projekty financované jak z národních, tak evropských peněz. V předchozím měsíci se podařilo Úřadu práce ČR umístit na VPP 12 568 lidí. Tento nástroj APZ patří mezi ty nejvíce využívané a společně se SÚPM je tradiční vlajkovou lodí.

Je určen pro pracovní uplatnění uchazečů o zaměstnání především v oblasti méně kvalifikovaných a pomocných prací. ÚP ČR tato místa vytváří ze zákona jako krátkodobé pracovní příležitosti. VPP zaměstnavatelé nejčastěji využívají při úklidu a údržbě veřejných prostranství a zeleně, pomocných pracích při opravách veřejného majetku, v charitě, ve zdravotnických či kulturních zařízeních, sociálních službách, v rámci zaměstnávání osobních asistentů ve školství či dohledové služby, asistentů prevence kriminality nebo k zajištění dalších veřejně prospěšných činností. Obce a kraje je mohou využít také při odstraňování následků živelných pohrom nebo zimních či jarních údržbách. Systém VPP je výhodný pro všechny zúčastněné strany. ÚP ČR pomůže uchazečům o zaměstnání získat na určitou dobu práci. Obce a kraje zase tolik potřebné zaměstnance, které by nemohly zaměstnat na stálo.

Cílem tohoto nástroje aktivní politiky zaměstnanosti je umožnit především dlouhodobě nezaměstnaným uchazečům o zaměstnání 40 – 44 roky. Z profesního hlediska bylo v evidenci nejvíce pomocných pracovníků ve výrobě, prodavačů, všeobecných administrativních pracovníků, řemeslníků a kvalifikovaných pracovníků ve stavebnictví, uklízečů a pomocníků v domácnostech, dále pracovníků v oblasti ochrany a ostrahy nebo řidičů motocyklů a automobilů (kromě nákladních), číšníků, servírek, kuchařů či kovářů a nástrojářů. Značnou měrou se na složení uchazečů podílejí dlouhodobě evidovaní klienti. Z celkového počtu lidí bez práce bylo těch, kteří jsou nezaměstnaní déle než 12 měsíců, 41,4 % - celkem 187 555 osob. Největší část z nich tvoří lidé starší 50 let (141 514 uchazečů), druhou nejpočetnější skupinou jsou pak uchazeči do 30 let (108 171 osob). Průměrný věk dlouhodobě nezaměstnaných činí 41,4 roku. „Právě s touto skupinou uchazečů je nutné ještě více individuálně pracovat, identifikovat problémy, které jim brání v nástupu do zaměstnání, komunikovat se školami a vést už žáky ZŠ při jejich výběru tak, aby zvolili ten nejvhodnější obor. Obor, ve kterém budou mít vysoké šance na uplatnění,“ zdůrazňuje Kateřina Sadílková. Všem skupinám ohroženým dlouhodobou nezaměstnaností věnuje Úřad práce ČR zvýšenou péči. Ke konci prosince podpořil v rámci nástrojů APZ celkem 35 975 uchazečů a zájemců o zaměstnání. V kurzu jsou hlavně veřejně prospěšné práce (VPP) a společensky účelná pracovní místa (SÚPM). APZ přispívá k zaměstnávání uchazečů prakticky ve všech oborech. Trh práce značně ovlivňují i projekty financované jak z národních, tak evropských peněz. V předchozím měsíci se podařilo Úřadu práce ČR umístit na VPP 12 568 lidí. 

Tento nástroj APZ patří mezi ty nejvíce využívané a společně se SÚPM je tradiční vlajkovou lodí. Je určen pro pracovní uplatnění uchazečů o zaměstnání především v oblasti méně kvalifikovaných a pomocných prací. ÚP ČR tato místa vytváří ze zákona jako krátkodobé pracovní příležitosti. VPP zaměstnavatelé nejčastěji využívají při úklidu a údržbě veřejných prostranství a zeleně, pomocných pracích při opravách veřejného majetku, v charitě, ve zdravotnických či kulturních zařízeních, sociálních službách, v rámci zaměstnávání osobních asistentů ve školství či dohledové služby, asistentů prevence kriminality nebo k zajištění dalších veřejně prospěšných činností. Obce a kraje je mohou využít také při odstraňování následků živelných pohrom nebo zimních či jarních údržbách. Systém VPP je výhodný pro všechny zúčastněné strany. ÚP ČR pomůže uchazečům o zaměstnání získat na určitou dobu práci. Obce a kraje zase tolik potřebné zaměstnance, které by nemohly zaměstnat na stálo. Cílem tohoto nástroje aktivní politiky zaměstnanosti je umožnit především dlouhodobě nezaměstnaným uchazečům o zaměstnání získat nebo si oživit pracovní návyky, a tím pádem si zvýšit šance na získání zaměstnání na trhu práce. SÚPM vyhrazená hrají prim především u firem, a to napříč všemi obory. Díky podpoře v této oblasti dostalo v prosinci šanci získat zaměstnání 17 831 uchazečů. Celkem 82 lidí podpořil ÚP ČR v rámci nově zřízených SÚPM u zaměstnavatele (jde o místa, v jejichž rámci ÚP ČR přispívá na jejich vybavení).

Nejčastěji firmy využívají SÚPM ve všeobecné a odborné administrativě, v gastronomii, hotelnictví, ostraze, obchodě, ve výrobě a službách (i osobních), stavebnictví, strojírenství či charitě. Přijímají na ně řidiče, prodavače, čerpadláře, výrobní a montážní dělníky, řemeslníky, sociální pracovníky nebo skladníky. Celkem 2 531 nezaměstnaných si mohlo na základě příspěvku na SÚPM otevřít svou živnost. Nejčastěji v oblasti osobních služeb, pohostinství, ve stavebnictví (zedník, truhlář, podlahář), v obchodě či administrativě. Uchazečům vydatně pomáhají v návratu na trh práce i rekvalifikační kurzy, které ÚP ČR finančně podporuje. K 31. 12. 2015 se jich účastnilo celkem 1 114 lidí. Nejčastěji jsou realizovány rekvalifikace zaměřené zejména na základní počítačové dovednosti a práci v sociálních službách. Je zájem i o svářečské kurzy, kurzy účetnictví či pro strážné.

Velmi častými rekvalifikacemi jsou kurzy za účelem získání řidičských oprávnění pro řidiče nákladních automobilů a autobusů, včetně profesních průkazů. Pro změnu oboru nebo další prohloubení znalostí se nejčastěji rozhodují lidé mezi 35 – 39 a 50 – 54 lety, z hlediska kvalifikace jsou mezi účastníky kurzů nejvíce zastoupeni uchazeči s výučním listem, maturitou a základním vzděláním. Roste také zájem lidí o zvolené rekvalifikace, na které Úřad práce ČR přispívá.

Na konci prosince evidoval ÚP ČR 22 023 absolventů škol všech stupňů vzdělání a mladistvých. Celkový počet mladých lidí bez práce klesl meziměsíčně o 918 a meziročně pak o 5 481 osob. Na celkové nezaměstnanosti se podíleli 4,9 % (listopad 2015 - 5,3 %, prosinec 2014 - 5,1 %). Bez práce bylo k 31. 12. 2015 celkem 18 221 bývalých studentů, tj. o 2 427 méně než v předchozím měsíci (prosinec 2012 – 31 992, prosinec 2013 – 35 403, prosinec 2014 – 23 609). I této skupině uchazečů o zaměstnání věnuje ÚP ČR zvýšenou péči. V uplynulém měsíci bylo bez práce 227 949 žen (50,3 % z celkového počtu nezaměstnaných) a 58 584 OZP (12,9 % z celkového počtu nezaměstnaných). Osoby se zdravotním postižením patří mezi skupiny uchazečů ohrožených dlouhodobou nezaměstnaností, proto i v jejich případě poskytuje ÚP ČR příspěvky na podporu jejich pracovního uplatnění.

V rámci chráněných pracovních míst (CHPM) finančně podpořil ke konci prosince 1 700 OZP (z toho jich 45 vykonává samostatně výdělečnou činnost). Nejčastěji se jedná o pozice určené výrobním, montážním a pomocným dělníkům, obslužným pracovníkům výrobních linek, řemeslníkům, v osobních a úklidových službách, administrativě, prodeji a ostraze, skladníkům, operátorům call centra apod. Celkem 87 uchazečům přispěl ÚP ČR na provoz CHPM. Podporu v nezaměstnanosti pobíralo v předchozím měsíci 108 287 lidí, tj. 23,9 % všech uchazečů vedených v evidenci (listopad 2015 – 21,3 %, prosinec 2014 – 21,4 %).

O rok dřív ji ÚP ČR vyplácel 115 747 klientům. Míra nezaměstnanosti podle EUROSTAT (Statistický úřad Evropského společenství), která se používá pro mezinárodní srovnávání a vychází z výsledků za listopad 2015, ukazuje, že se Česká republika drží dlouhodobě pod průměrem EU. V tomto měsíci měla dokonce v rámci sezónně neočištěných dat nejnižší nezaměstnanost: ČR 4,5 %, EU28 9,1 %. Sezónně očištěná míra nezaměstnanosti pak činila v ČR 4,6 % a v EU28 9,1 %. V ČR tak byla po Německu (4,5 %) druhá nejnižší v Evropě. Podrobnosti jsou k dispozici na http://ec.europa.eu/eurostat/web/lfs/data/database. Informace o vývoji nezaměstnanosti v elektronické formě jsou zveřejněny na internetové adrese http://portal.mpsv.cz/sz/stat

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…