Počet lidí bez práce se v lednu meziměsíčně zvýšil, meziročně klesl o téměř 89 tisíc

08.02.2016 10:15

K 31. 1. 2016 evidoval Úřad práce ČR (ÚP ČR) 467 403 uchazečů o zaměstnání. To je o 14 285 více než v prosinci 2015 a o 88 788 méně než v lednu 2015. Z celkového počtu lidí bez práce bylo 450 704 dosažitelných uchazečů (jsou schopni okamžitě nastoupit do vhodného zaměstnání).

Počet lidí bez práce se v lednu meziměsíčně zvýšil, meziročně klesl o téměř 89 tisíc
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad práce

Podíl nezaměstnaných osob vzrostl na 6,4 % (prosinec 2015 – 6,2 %, leden 2015 – 7,7 %). Meziročně se o více než 45,5 tis. zvýšil počet volných pracovních míst. Zaměstnavatelé jich nabízeli prostřednictvím ÚP ČR celkem 107 779. To je nejvyšší lednová hodnota od roku 2008. V mezinárodním srovnání měla ČR, podle výsledků za prosinec 2015, společně se SRN absolutně nejnižší nezaměstnanost v EU. Aktuální výsledky dnes zveřejnil Úřad práce ČR.

Podíl nezaměstnaných osob v ČR k 31. 1. 2016     6,4 %
Počet uchazečů o zaměstnání                                  467 403
Počet dosažitelných uchazečů o zaměstnání          450 704
Míra nezam. podle EUROSTAT (prosinec 2015)     4,5 %
Počet volných pracovních míst                                 107 779

Situace na pracovním trhu se v uplynulém měsíci vyvíjela standardně. „V lednu nezaměstnanost roste pravidelně a letos tomu nebylo jinak. Došlo k postupnému útlumu sezónních prací, hlavně ve stavebnictví a v zemědělství. V souvislosti s tím stoupl počet mužů, kteří se hlásili do evidence ÚP ČR. Přicházeli i lidé, kterým na konci loňského roku skončily termínované pracovní smlouvy a dohody. Také část živnostníků přerušila své podnikání,“ vysvětluje generální ředitelka ÚP ČR Kateřina Sadílková a dodává: „V meziročním srovnání ale stále zaznamenáváme rekordní hodnoty v pozitivním slova smyslu – počet uchazečů o zaměstnání klesá a počet volných pracovních míst se naopak zvyšuje. Růst české ekonomiky tak nadále pokračuje.“

V nadcházejících měsících by měla nezaměstnanost s největší pravděpodobností stagnovat nebo, s rozjezdem jarních sezónních prací, opět klesat. V této souvislosti očekává ÚP ČR také nárůst volných pracovních míst.

Meziměsíční pokles nezaměstnanosti zaznamenal v lednu okres Rokycany (o 0,7 %). Naopak nárůst podílu nezaměstnaných osob hlásí 76 regionů, nejvyšší pak okres Písek (o 15,5 %), Prachatice (o 11,6 %), Jindřichův Hradec (o 11,4 %), České Budějovice (o 8,7 %), Chrudim (o 8,4 %), Tábor (o 8,2 %), Znojmo a Český Krumlov (shodně o 8,1 %), Jeseník (o 7,7 %) a Klatovy (o 7,3 %). Nejnižší nezaměstnanost vykázaly okresy Praha-východ (2,7 %), Rychnov nad Kněžnou (3 %), Mladá Boleslav (3,6 %), Rokycany (3,8 %), Prahazápad (3,9 %), Benešov (4 %), Jičín a Praha (oba 4,2 %). Podíl nezaměstnaných osob stejný nebo větší než republikový průměr hlásí 36 regionů. Nejvyšší byl v okresech Bruntál (11,7 %), Most (11,3 %), Karviná (11,1 %), Ústí nad Labem (10,5 %), Ostrava - město, Jeseník, Znojmo (shodně 10,2 %) a Chomutov (9,6 %). Kromě rostoucí ekonomiky se na vývoji na trhu práce pozitivně podepisuje také proaktivní komunikace ÚP ČR se zaměstnavateli. V rámci monitoringu trhu práce kontaktují jeho zaměstnanci zaměstnavatele, vyhledávají volné pracovní pozice pro uchazeče o zaměstnání a poskytují jim informace o jednotlivých nástrojích a opatřeních aktivní politiky zaměstnanosti (APZ), které slouží zejména k eliminaci dlouhodobé nezaměstnanosti evidovaných uchazečů.

Výsledkem spolupráce je mimo jiné stále vysoký počet volných pracovních míst v databázi ÚP ČR. V uplynulém měsíci jich úřad evidoval celkem 107 779, což je o 5 234 více než v prosinci a o 45 522 více než před rokem. Na jedno volné pracovní místo připadá v současné době 4,3 uchazeče. Z toho nejvíce v okresech Karviná (20,1), Chomutov (16,3), Bruntál (14,5), Ústí nad Labem (14,1), Hodonín (12,4), Most (12,3), Znojmo (11,7) a Sokolov (11,4). Z celkového počtu nahlášených volných pozic jich nabízeli zaměstnavatelé ke konci ledna 30 952 absolventům a mladistvým. Celkem 10 355 míst bylo vhodných pro osoby se zdravotním postižením (OZP). „Jde o vůbec nejvyšší počet pozic určených OZP od počátku sledování, tedy od roku 2010. Tehdy v lednu jich ÚP ČR evidoval 1 850. I tento vývoj potvrzuje dobrou kondici české ekonomiky a navíc fakt, že se firmy v ČR rozhodly vydat cestou společenské odpovědnosti,“ shrnuje Kateřina Sadílková. Zaměstnavatelé měli v lednu největší zájem o pomocné pracovníky ve výrobě, montážní dělníky, kováře a nástrojáře, řidiče nákladních automobilů, autobusů a tramvají, pracovníky v oblasti ochrany a ostrahy, slévače, svářeče či obsluhu pojízdných zařízení.

Dále hledali kuchaře (kromě šéfkuchařů), prodavače, řemeslníky a kvalifikované pracovníky ve stavebnictví, uklízeče, číšníky a servírky, zdravotnický personál, šičky, učitele, obchodní zástupce, pracovníky v informačních službách, operátory call center, skladníky zpracovatele masa nebo vychovatele na školách v přírodě. Přednost dávali kvalifikovaným specialistům s praxí. Tradičně velká poptávka je po technických profesích napříč všemi obory (např. svářeč, obráběč kovů, zámečník, seřizovač, elektrikář, kovodělník, obsluha CNC strojů). Právě v této oblasti se firmy nejčastěji potýkají s problémem najít kvalifikované a vhodné zaměstnance.

„V tomto ohledu se Úřad práce ČR snaží prostřednictvím nástrojů a opatření APZ podpořit růst zaměstnanosti. Velký důraz klademe na prohloubení poradenství a individuálního přístupu jak ve vztahu k uchazečům a zájemcům o zaměstnání, tak i k jednotlivým zaměstnavatelům. Za zmínku stojí důraz na organizaci výběrových řízení či předvýběrů vhodných uchazečů o zaměstnání, které ÚP ČR zajišťuje pro zaměstnavatele na základě jejich konkrétních požadavků,“ vypočítává ředitel Odboru zaměstnanosti Generálního ředitelství ÚP ČR Jan Karmazín. Během ledna se do evidence ÚP ČR nově přihlásilo 64 092 lidí. Ve srovnání s minulým měsícem byl jejich počet vyšší o 5 289 osob, meziročně pak nižší o 6 952 uchazečů. Z evidence naopak odešlo celkem 49 807 klientů (ukončená evidence, vyřazení uchazeči). To je o 12 758 více než v prosinci a o 6 960 méně než v lednu 2015. Novou práci získalo 33 762 lidí - o 11 664 více než v předchozím měsíci a o 4 005 méně než před rokem. Celkem 7 133 z nich ji našlo díky přímé aktivitě Úřadu práce ČR. V evidenci byli nejčastěji klienti s nízkou kvalifikací, se základním, nedokončeným a středním odborným vzděláním, s výučním listem či středním vzděláním s maturitou.

Podle věku převažovali nezaměstnaní nad 50 let - 147 091 osob - a tvořili 31,5 % z celkového počtu uchazečů. Průměrný věk nezaměstnaných činí 41,5 roku. Z profesního hlediska bylo v evidenci nejvíce pomocných pracovníků ve výrobě, prodavačů, všeobecných administrativních pracovníků, řemeslníků a kvalifikovaných pracovníků ve stavebnictví, uklízečů a pomocníků v domácnostech, dále pracovníků v oblasti ochrany a ostrahy nebo řidičů motocyklů a automobilů (kromě nákladních), číšníků, servírek, kuchařů či kovářů a nástrojářů. Značnou měrou se na složení uchazečů podílejí dlouhodobě evidovaní klienti. Z celkového počtu lidí bez práce bylo těch, kteří jsou nezaměstnaní déle než 12 měsíců, 40,1 % - celkem 187 529 osob. Průměrná délka nezaměstnanosti činí 662 dní.

Všem skupinám ohroženým dlouhodobou nezaměstnaností věnuje Úřad práce ČR zvýšenou péči. Ke konci ledna podpořil v rámci nástrojů APZ celkem 48 578 uchazečů a zájemců o zaměstnání. V kurzu jsou hlavně veřejně prospěšné práce (VPP) a společensky účelná pracovní místa (SÚPM). APZ přispívá k zaměstnávání uchazečů prakticky ve všech oborech. Trh práce značně ovlivňují také projekty financované z národních i evropských peněz. „V rámci APZ spolupracuje Úřad práce ČR jak se zaměstnavateli, tak s kraji a obcemi. A jako pomocnou ruku jim mimo jiné nabízí příspěvek na mzdu pro uchazeče o zaměstnání, u kterého bylo prověřeno, že je na trhu práce jinak neumístitelný. Jde především o klienty, kteří jsou dlouhodobě bez práce, tj. déle než 12 měsíců, o OZP, mladé lidi bez praxe, uchazeče nad 50 let či rodiče pečující o dítě do 15 let apod.,“ upozorňuje Jan Karmazín.

V předchozím měsíci se podařilo Úřadu práce ČR umístit na VPP 14 587 lidí. Tento nástroj APZ patří mezi ty nejvíce využívané a společně se SÚPM je tradiční vlajkovou lodí. Je určen pro dočasné pracovní uplatnění uchazečů o zaměstnání, kterým ÚP ČR věnuje při zprostředkování zaměstnání zvýšenou pozornost. Jedná se o pozice především v oblasti méně kvalifikovaných a pomocných prací. ÚP ČR tato místa vytváří ze zákona jako krátkodobé pracovní příležitosti. VPP zaměstnavatelé nejčastěji využívají při úklidu a údržbě veřejných prostranství a zeleně, pomocných pracích při opravách veřejného majetku, v charitě, ve zdravotnických či kulturních zařízeních, sociálních službách, v rámci zaměstnávání osobních asistentů ve školství či dohledové služby, asistentů prevence kriminality nebo k zajištění dalších veřejně prospěšných činností. Obce a kraje je mohou využít také při odstraňování následků živelných pohrom nebo zimních či jarních údržbách. Cílem tohoto nástroje aktivní politiky zaměstnanosti je umožnit především dlouhodobě nezaměstnaným uchazečům a klientům se základním vzděláním, aby si osvojili nebo oživili pracovní návyky, a tím pádem zvýšili své šance na získání zaměstnání na volném trhu práce. SÚPM vyhrazená hrají prim hlavně u firem, a to napříč všemi obory. Díky podpoře v této oblasti dostalo v lednu šanci získat zaměstnání 27 500 uchazečů. Celkem 90 lidí podpořil ÚP ČR v rámci nově zřízených SÚPM u zaměstnavatele (jde o místa, v jejichž rámci ÚP ČR přispívá na jejich vybavení).

Nejčastěji firmy využívají SÚPM ve všeobecné a odborné administrativě, v gastronomii, hotelnictví, úklidu, ostraze, obchodě, ve výrobě a službách (i osobních), stavebnictví, strojírenství či charitě. Přijímají na ně řidiče, prodavače, čerpadláře, výrobní a montážní dělníky, řemeslníky, sociální pracovníky nebo skladníky. Celkem 3 052 nezaměstnaných si mohlo na základě příspěvku na SÚPM otevřít svou živnost. Nejčastěji v oblasti osobních služeb, pohostinství, v obchodě či administrativě, dále se jednalo např. o zedníky, truhláře, instalatéry, tesaře, podlaháře nebo fotografy. Uchazečům vydatně pomáhají v návratu na trh práce i rekvalifikační kurzy, které ÚP ČR finančně podporuje. K 31. 1. 2016 se jich účastnilo celkem 1 636 lidí. Během uplynulého roku prošlo rekvalifikacemi 38 078 uchazečů a zájemců o zaměstnání. Více než 80 % z nich kurz v tomto období úspěšně ukončilo. Za 12 měsíců poskytl ÚP ČR na rekvalifikace přes 380 mil. Kč. „Celoživotní vzdělávání je jednou z cest, jak může člověk zvýšit své šance na získání zaměstnání. Úřad práce ČR v tom může lidem pomoci mimo jiné prostřednictvím rekvalifikačních kurzů, které patří mezi nejvýznamnější nástroje aktivní politiky zaměstnanosti,“ vyzdvihuje Kateřina Sadílková. Mezi klienty je značný zájem o kurzy zaměřené na základní počítačové dovednosti, svářečské kurzy, kurzy pro získání řidičských a profesních průkazů a kurzy účetnictví. Pro změnu profese nebo další prohloubení znalostí se nejčastěji rozhodují lidé mezi 35 – 39, 40 - 44 a 50 – 54 lety. Z hlediska kvalifikace jsou mezi účastníky nejvíce zastoupeni uchazeči s výučním listem, úplným středním vzděláním s maturitou a klienti se základním vzděláním. ÚP ČR může financovat plně nebo částečně tři varianty rekvalifikací – ty, které zajišťuje sám, zvolené rekvalifikace a kurzy u zaměstnavatelů. Na konci ledna evidoval ÚP ČR 21 075 absolventů škol všech stupňů vzdělání a mladistvých.

Počet mladých lidí bez práce klesl meziměsíčně o 948 a meziročně pak o 5 110 osob. Na nezaměstnanosti se podíleli 4,5 % (prosinec 2015 - 4,9 %, leden 2015 – 4,7 %). Z celkového počtu nezaměstnaných bylo 17 098 bývalých studentů, tj. o 1 123 méně než v předchozím měsíci (leden 2013 – 31 192, leden 2014 – 34 601, leden 2015 – 22 175). I této skupině uchazečů o zaměstnání věnuje ÚP ČR zvýšenou péči. V uplynulém měsíci bylo bez práce 229 055 žen (49 % z celkového počtu nezaměstnaných) a 59 533 OZP (12,7 % z celkového počtu nezaměstnaných). Osoby se zdravotním postižením patří mezi skupiny uchazečů ohrožených dlouhodobou nezaměstnaností, proto i v jejich případě poskytuje ÚP ČR příspěvky na podporu jejich pracovního uplatnění. V rámci chráněných pracovních míst (CHPM) finančně podpořil ke konci ledna 1 753 OZP (z toho jich 47 vykonává samostatně výdělečnou činnost).

Nejčastěji se jedná o pozice určené výrobním, montážním a pomocným dělníkům, obslužným pracovníkům výrobních linek, řemeslníkům, v osobních a úklidových službách, administrativě, prodeji a ostraze, skladníkům, operátorům call centra apod. Celkem 82 uchazečům přispěl ÚP ČR na provoz CHPM. Podporu v nezaměstnanosti pobíralo v předchozím měsíci 123 734 lidí, tj. 26,5 % všech uchazečů vedených v evidenci (prosinec 2015 – 23,9 %, leden 2015 – 23,9 %). O rok dřív ji ÚP ČR vyplácel 132 859 klientům. Míra nezaměstnanosti podle EUROSTAT (Statistický úřad Evropského společenství), která se používá pro mezinárodní srovnávání a vychází z výsledků za prosinec 2015, ukazuje, že se Česká republika drží dlouhodobě pod průměrem EU. V tomto měsíci měla společně se SRN dokonce absolutně nejnižší nezaměstnanost v Evropě - 4,5 % (EU28 - 9 %), a to v rámci sezónně očištěných i neočištěných dat.

„Tyto výsledky potvrzují, že ČR je atraktivní pro stávající i nové zaměstnavatele a zároveň jsou obrovským úspěchem českých veřejných služeb zaměstnanosti,“ uzavírá náměstek ministryně práce a sociálních věci pro zaměstnanost a nepojistné sociální dávky Jan Marek. Podrobnosti jsou k dispozici na http://ec.europa.eu/eurostat/web/lfs/data/database. Informace o vývoji nezaměstnanosti v elektronické formě jsou zveřejněny na internetové adrese http://portal.mpsv.cz/sz/stat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

19:02 Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

Už jen přibližně dva týdny – do 2. května – mají podnikatelé čas na elektronické podání daňového při…