Počet pacientů osteocentra se za uplynulých 10 let zvýšil čtyřikrát

19.03.2015 13:40

Péčí českobudějovického osteocentra, které je v rámci jihočeských krajských nemocnic jediným pracovištěm svého druhu v regionu, prošlo loni bezmála šest tisíc pacientů s diagnózou či podezřením na onemocnění osteoporózou. To je zhruba čtyřikrát více, než před deseti lety.

Počet pacientů osteocentra se za uplynulých 10 let zvýšil čtyřikrát
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lékař s pacientem, ilustrační foto

Například v ještě roce 2003 dosáhl počet pacientů osteocentra přibližně 1300, v roce 2006 to už bylo bezmála 3000, loni již zmíněných téměř 6000. Medicínské odhady přitom naznačují, že lidí postižených řídnutím kostí přitom bude dále přibývat. „Podle současných statistických údajů prodělá v životě osteoporotickou zlomeninu 33 procent žen a 20 procent mužů, podle aktuálních odhadů ovšem dojde v České republice během dalších 15 let k nárůstu osteoporotických zlomenin o 29 procent,“ uvedla vedoucí lékařka Osteocentra při Interním oddělení Nemocnice České Budějovice, a. s., MUDr. Irena Kučerová.

Osteoporóza je onemocnění látkové výměny kostní tkáně, které má za následek ubývání množství kostní hmoty a celkové snížení kvality kostí. Křehká kost se pak stává náchylnější ke zlomeninám, které mohou vzniknout již po minimální zátěži. Nejčastěji jde o zlomeniny obratlů a kyčelních kloubů. Tyto zlomeniny vedou u pětiny postižených k úmrtí a až u poloviny nemocných k závislosti na dopomoci. Zlomeninám však lze předejít vhodnými opatřeními a jedním z nich je právě včasné rozpoznání nemocných ohrožených tímto onemocněním a zahájením správné léčby.

„Mimořádnou pozornost věnujeme nemocným s již prodělanou nízkotraumatickou zlomeninou, u nichž je riziko další zlomeniny až pětkrát vyšší, než u ostatních pacientů. V současné době máme k dispozici relativně širokou paletu léků, která pravděpodobnost další zlomeniny snižuje až o 70 procent,“ konstatovala MUDr. Kučerová.

Při léčbě osteoporózy u pacientů s onemocnění zažívacího ústrojí osteocentrum používá léčbu injekční či infuzní. U vybraných stavů s těžkou osteoporózou a zlomeninami páteře lékaři nasazují anabolickou léčbu k obnově kostní hmoty. Řadě nemocných se zlomeninami a pokročilým odvápněním pak prospívá nejnovější tzv. biologická léčba osteoporózy.

Základním kamenem diagnostiky Osteocentra Nemocnice České Budějovice, a. s., je celotělový kostní denzitometr, což je přístroj, který umožňuje rychle a bezbolestně, s minimální dávkou rentgenového záření, určit s vysokou rozlišovací schopností a přesností množství kostního minerálu v různých částech kostry pacienta, stupeň odvápnění a stupeň osteoporózy. S jeho pomocí můžou lékaři určit a sledovat optimální způsob léčby. Mají také možnost kontrolovat účinky léků a určovat riziko dalších zlomenin do budoucna. Vyšetření je vhodné pro dospělé i děti.

„Přístrojem můžeme změřit všechny oblasti, které nás zajímají, to je páteř, kyčel, předloktí, můžeme změřit i kyčel s endoprotézou. Jsme schopni provést také celotělové měření, včetně určení obsahu svalové a tukové tkáně. Mimo jiné můžeme pořídit také vyšetření takzvané morfometrii páteře, kdy můžeme rozpoznat zlomeniny obratlů, aniž bychom pacienta zatěžovali zbytečnou dávkou záření,“ doplnila MUDr. Kučerová.
Důvodů k denzitometrickému vyšetření je celá řada. Jedná se v podstatě o všechna onemocnění, která vedou k postižení kostry. Jde například o hormonální poruchy, poruchy zažívacího ústrojí, chronická ledvinová onemocnění, poruchy výživy, časté zlomeniny a v neposlední řadě je vhodné u žen po menopauze.

„Kromě postmenopauzálních žen doporučujeme preventivní a léčebný postup u nemocných užívajících kortikoidy, u nemocných s chorobami ledvin, s chorobami žláz s vnitřní sekrecí, po transplantaci. U všech těchto nemocných je důležité posoudit riziko osteoporózy, zajistit dostatečný příjem vápníku, vitaminu D, dostatek aktivního pohybu a rozhodnout o pravidelném sledování zdravotního stavu. Včasným vyšetřením, nejlépe před nasazením léků, jsme přitom schopni v některých případech tomuto onemocnění zabránit, nebo ho alespoň stabilizovat,“ zdůraznila vedoucí lékařka Osteocentra.

Počet vyšetření celotělovým kostním denzitometrem v Osteocentru Nemocnice České Budějovice, a. s., se loni přiblížil 7000 výkonům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…