Počet zaměstnanců v cestovním ruchu ČR začal poprvé od roku 2009 narůstat

10.03.2015 11:30

Český statistický úřad zveřejnil aktuální data o vývoji Satelitního účtu cestovního ruchu ČR a Modulu zaměstnanosti za rok 2013.

Počet zaměstnanců v cestovním ruchu ČR začal poprvé od roku 2009 narůstat
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Podíl cestovního ruchu na HDP ČR poskočil z 2,7 % na téměř 3 %. Podíl cestovního ruchu na celkové zaměstnanosti se v roce 2013 mírně zvýšil na 4,6 % oproti 4,57 % předchozího roku a celkový počet zaměstnaných v cestovním ruchu činil v roce 2013 přes 231 tis. osob, což bylo meziročně o 0,8 % více. Byl zlomen soustavný meziroční pokles v zaměstnanosti, který trval od roku 2009.

„Opět se ukazuje, jak je role cestovního ruchu, který spadá do gesce Ministerstva pro místní rozvoj, důležitá. Představuje významný přínos finančních prostředků do státního rozpočtu. Budeme nadále realizovat řadu projektů, které přispějí k rozvoji cestovní ruchu v České republice,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová.

Celkové výdaje cestovního ruchu na území ČR vyjádřené celkovou spotřebou vnitřního cestovního ruchu dosáhly v roce 2013 hodnoty 234 mld. Kč, což bylo o 7,3 % více než v roce předchozím. Z toho tvořil 140 mld. Kč příjezdový a zbývajících 94 mld. Kč domácí cestovní ruch (40 %). Návštěvník ze zahraničí při cestě do České republiky utratil v průměru 5 330 Kč, český účastník cestovního ruchu průměrně 1 250 Kč. Dle ČSÚ může být rozdíl způsoben především vyšším počtem jednodenních výletů Čechů a jejich oblibou v chataření a chalupaření.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…