Pochodovali jsme společně pro zdraví a proti diabetu

02.12.2014 10:42

V současnosti je na světě více než 382 milionů lidí trpících diabetem neboli cukrovkou. Do roku 2035 vzroste tento počet podle odhadu odborníků až na 592 milionů! Takováto pandemie je hrozivá zejména z toho důvodu, že ve většině světa zůstává neodhalená a to až u poloviny nemocných. V České republice se s diabetem léčí přes 840 tisíc lidí a každý rok přibude až 20 tisíc nově registrovaných diabetiků. Nejvíce obyvatel přitom postihuje diabetes 2. typu, který má často souvislost s nezdravým životním stylem a který můžeme včasným odhalením a prevencí ovlivnit.

Pochodovali jsme  společně pro zdraví a proti diabetu
Foto: Archiv
Popisek: Ilustrační foto.

Česká republika se proto jako každý rok připojila  k Světovému dni diabetu, který i letos proběhnul 14. listopadu. Toto datum nebylo zvoleno náhodou, upomíná na den narození Fredericka Bantinga, který spolu s Charlesem Bestem stál u objevu inzulinu. Letošní Světový den diabetu navíc odstartoval tříletou kampaň pořádající nadace World Diabetes Foundation zaměřenou na spojení zdravého života a diabetu. Stěžejní bude zejména téma zdravé stravy a její důležitost jak při prevenci diabetu 2. typu, tak při efektivním zvládání diabetu, umožňujícím vyhnout se komplikacím. Všechny aktivity v rámci Světového dne diabetu pak zastřešil slogan „Diabetes: chraňte naši budoucnost.“

Jednou z plánovaných aktivit , která se uskutečnila v České republice byl  i happening před Fakultní poliklinikou VFN na Karlově náměstí v Praze a následný pochod ulicemi hlavního města Prahy, který stejně jako v dalších městech světa organizovala  nadace World Diabetes Foundation za podpory společnosti Novo Nordisk. „Naše společnost se soustředí nejenom na léčbu diabetu, ale i na prevenci tohoto onemocnění. Řada projektů, které podporujeme nebo iniciujeme, napomáhá zvyšovat povědomí široké veřejnosti o problematice diabetu a především diabetu 2. typu,“ říká Daniela White, generální ředitelka společnosti Novo Nordisk ČR.

Akce se konala v pátek 14. listopadu 2014  a v průběhu dne si více než šest stovek lidí  nechalo změřit základní hodnoty rizikových faktorů onemocnění diabetes mellitus 2. typu (krevní  tlak, tělesný tuk a hodnoty BMI). Na místě bylo zájemcům k dispozici také například nutriční poradenství, prezentace zdravé výživy či možnost konzultace jídelníčku. V nedaleké poliklinice si  pak hladinu  glykémie a cholesterolu nechalo vyšetřit přes 350 lidí, z toho u 8 byly naměřeny glykémie nad 16 mmol/l (doposud nebyli diagnostikováni jako diabetici).

Před polednem  pak odstartoval  již 11. ročník Pochodu proti diabetu, který připomněl, že i chůzí se dá účinně bojovat proti diabetu 2. typu. Pochod  v Praze osobní účastí podpořil velvyslanec Dánského království v České republice pan Christian Hoppe a obchodní rada a regionální koordinátor pro střední Evropu pan Stig Fugl Lund.  Stejně jako v Praze se tak  konaly Pochody proti diabetu i v jiných městech České republiky, například v Děčíně, Písku, Třebíči, Strakonicích, Táboře či Slavkově u Brna. Kompletní seznam míst a více informací k Světovému dni diabetu v České republice naleznete na  www.dendiabetu.cz.

Záštitu nad akcí převzal prezident České republiky Miloš Zeman, ministr zdravotnictví MUDr. Svatopluk Němeček, MBA, a tváří byl herec Pavel Kříž, který sám trpí diabetem 2. typu. Jedním z cílů letošního ročníku Světového dne diabetu bylo i získat pozornost velkého množství pacientů, kteří o svém diabetu nevědí a tudíž ani nemohou být správně léčeni. V České republice se počet osob s dosud nediagnostikovaným diabetem odhaduje na čtvrt milionu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…