Pod peticí na podporu návratu dětí Michalákových z Norska je více než 8 tisíc podpisů

05.12.2014 8:00

Již více než 8 tisíc lidí se podepsalo pod petici, která vyzývá předsedu vlády a ministra zahraničních věcí k aktivnímu diplomatickému postupu vůči Norsku, který přispěje k návratu bratrů Michalákových do České republiky.

Pod peticí na podporu návratu dětí Michalákových z Norska je více než 8 tisíc podpisů
Foto: Petr Kupka
Popisek: Pavel Hasenkopf

Oznámil to zástupce petičního výboru a jeden z právních zástupců matky Evy Michalákové Pavel Hasenkopf. Petiční akce potrvá do středy 10. prosince, v úterý 9. prosince se kauzou bude z iniciativy poslankyně Jitky Chalánkové zabývat i poslanecká sněmovna.

Právní zástupci Michalákové v ČR dnes také zveřejnili jméno norské advokátky, která bude matku dětí nově zastupovat. Stala se jí Janne Rebecca Fjelnseth, která bude spolupracovat s další známou norskou advokátkou Venil Alexandrou Thiis. Obě jsou známé svým zastupováním rodičů proti norskému Barnevernu, před měsícem se účastnily také konference na Právnické fakultě UK k problematice odebírání dětí ve Velké Británii a v Norsku. Náklady na právní servis budou hrazeny z výtěžku sbírky, která do dnešního dne vynesla 333 tisíc korun.

„Děkujeme všem, kteří se k výzvě přidali, i všem, kteří Evě Michalákové přispěli na právní služby, které jsou v Norsku velmi nákladné,“ uvedl Hasenkopf.

V příštích dnech by se mělo uskutečnit další jednání Evy Michalákové s norskými úřady, termín však zatím Barnevern matce neoznámil.

Aktuální informace k vývoji případu, právní analýzy a další podklady budou i v příštích dnech průběžně umisťovány na http://www.kdejemojedite.cz/.

David a Denis Michalákovi byli před třemi roky odebráni české matce žijící v Norsku pro podezření z užití násilí a sexuálního zneužívání a umístěni do pěstounské péče. Matka od začátku obvinění kategoricky popírá a v otázce použití násilí přiznává jen běžné výchovné plácnutí. Původní udání ze školky a od přechodné pěstounky později nepotvrdila ani norská policie, ani lékařské zprávy a v nejzávažnějších obviněních dokonce nepadlo ani trestní oznámení. Přesto děti i nadále zůstávají v pěstounské péči norské rodiny a matka se s nimi smí vídat jen dvakrát ročně na dvě hodiny. Právo na kontakt je upřeno i dalším příslušníkům rodiny Michalákových, kteří žijí v České republice. Aktuálně hrozí, že matka bude rodičovských práv zbavena úplně a děti budou dány v Norsku k adopci. 

Petiční archy jsou ke stažení na: http://www.kdejemojedite.cz/wp-content/uploads/2014/11/EVA-MICHALÁKOVÁ-PODPISOVÉ9-ARCHY.pdf

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda schválila další podporu obnovitelných zdrojů a jmenování ředitele Vojenského zpravodajství

10:17 Úřad vlády: Vláda schválila další podporu obnovitelných zdrojů a jmenování ředitele Vojenského zpravodajství

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle …