Podnikatel roku v Moravskoslezském kraji se stal Rudolf Gregořica ze společnosti LANEX

14.02.2016 15:29

Jedenáctý ročník soutěže EY Podnikatel roku Moravskoslezského kraje zná svého vítěze. Stal se jím výkonný ředitel společnosti LANEX Rudolf Gregořica.

Podnikatel roku v Moravskoslezském kraji se stal Rudolf Gregořica ze společnosti LANEX
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Moravskoslezský kraj

Pod záštitou hejtmana Moravskoslezského kraje Miroslava Nováka vyhlásila Společnost EY ve spolupráci s Agenturou pro regionální rozvoj v Ostravě jméno vítěze soutěže EY Podnikatel roku 2015 Moravskoslezského kraje. Stal se jím Rudolf Gregořica, výkonný ředitel a předseda představenstva společnosti LANEX a.s., přední výrobce technického textilu v České republice a ve střední Evropě. Loňským a dvojnásobným krajským vítězem byl výrobce dortů, Gevorg Avetisjan, majitel společnosti Marlenka international s.r.o.

O vítězství Rudolfa Gregořici rozhodla nezávislá porota, které předsedal Vlastislav Bříza, generální ředitel KOH-I-NOOR holding, držitel titulu EY Podnikatel roku 2014.

„Z Moravskoslezského kraje vzešlo již několik celostátních vítězů soutěže EY Podnikatel roku a i v jedenáctém ročníku máme několik výjimečných podnikatelských příběhů. Jsou to osobnosti, kterým se podařilo najít klíč k úspěchu a navzdory překážkám vybudovaly stabilní a fungující firmy, které dávají práci stovkám lidí a jejichž úspěch není limitován hranicemi. Važme si těch, kteří šíří dobré jméno značky Czech Republic po světě. Lana z firmy letošního vítěze Rudolfa Gregořici, která se vyrábějí v Bolaticích v Moravskoslezském kraji, patří ke špičce v oboru, obstojí i ve velké zahraniční konkurenci. Firma exportuje do více než osmdesáti zemí světa, jejich lana používají horolezci po celém světě, ale třeba i němečtí vojáci nebo hasiči na Novém Zélandu,“ říká Magdalena Souček, vedoucí partnerka EY v České republice.

„Soutěž EY Podnikatel roku je výbornou příležitostí pro firmy – bez ohledu na jejich velikost a zaměření – prezentovat výsledky své práce. Dát tak veřejnosti vědět, že je v našem regionu dost kreativních podnikatelů se zajímavými a neotřelými vizemi, kteří umějí dát lidem práci,“ uvedl moravskoslezský hejtman Miroslav Novák. Dodal, že vedení Moravskoslezského kraje dlouhodobě podporuje podnikatelské subjekty. Například loni rozšířilo tradiční dotační program na podporu vědy a výzkumu v regionu o příjemce z řad malých, středních a velkých podniků. „Na tento dotační program jsme vyčlenili 15 milionů korun. Zájem nás mile překvapil, žádostí o podporu přišlo jednašedesát. Krajští zastupitelé nakonec podpořili 18 projektů. Abychom vyhověli všem, potřebovali bychom více než trojnásobně vyšší sumu. Počítáme ale s tím, že podobný dotační program vyhlásíme letos na jaře znovu,“ upřesnilhejtman Miroslav Novák.

 „Fakt, že nejvyšší ocenění již třikrát putovalo do Moravskoslezského kraje, je jasným důkazem toho, že v kraji máme řadu inovativních, kvalitních a velmi progresivních firem, jejichž produkty jsou světovými unikáty,“ říká Petra Chovanioková, ředitelka krajské Agentury pro regionální rozvoj v Ostravě.

Jméno držitele titulu EY Podnikatel roku 2015 České republiky bude spolu s vítězi v dalších kategoriích vyhlášeno 1. března 2016 v Praze. Nejvíce „želízek v ohni“ na celostátní titul má letos Jihomoravský kraj, následují Praha a Moravskoslezský kraj. 

Vítěz z České republiky se zúčastní celosvětového finále, které se uskuteční 7. – 12. června 2016 v Monte Carlu.

Profil vítěze: 

Rudolf Gregořica ze společnosti LANEX a.s.

 „Klíčové je být náročný a pracovitý, mít vizi, jít za ní jako ohař, vybudovat si dobrý tým lidí a být připravený na nezdary,“ věří Rudolf Gregořica, výkonný ředitel společnosti LANEX a.s. a držitel titulu EY Podnikatel roku 2015 Moravskoslezského kraje.

Do svých 32 let sice Rudolf Gregořica pracoval v závodu v Bolaticích, ale více ho bavilo být muzikantem. Pak ale přišla sametová revoluce a život se mu obrátil naruby. Již v březnu 1990 se stal ředitelem závodu JUTA Bolatice. A jak dnes s úsměvem říká, z mladické nerozvážnosti se následně rozhodl vystoupit z JUTY. S JUTOU se prý ale dohodli velmi čestně. Značka LANEX tak sice vznikla odštěpením závodu v roce 1990, ale výroba lan z technických textilních materiálů má v Bolaticích tradici již od roku 1949. Firma LANEX vyrábí technologicky vyspělé produkty z různých oborů technického textilu, od vysokopevných polypropylenových vláken po vlákna pro umělé trávníky, od lodních lan po lana horolezecká a záchranná. Exportuje do více než osmdesáti zemí, jejich lana tak využívají například vojáci Bundeswehru i hasiči nebo jachtaři na Novém Zélandu.  

Sesterskou firmou LANEXu je SINGING ROCK, v lezeckém světě známá značka, která vyvíjí a nabízí kompletní vybavení pro horolezce, ale i pro práce ve výškách, hasiče a záchranáře. Kladou zde důraz na vývoj produktů a zaměstnávají především aktivní horolezce, pro které je práce zároveň koníčkem.

Jak říká Rudolf Gregořica, firemní slogan LANEXu You can be sure je vyjádřením podstaty jejich vztahu k zákazníkům. Hlavními milníky podnikání byly podle něj splacení závazků z privatizace, založení distribuční společnosti v Polsku, vstup private equity fondu ARX do LANEXu i SINGING ROCKU v roce 2008 a následně odkup společnosti od ARXu společně s podnikatelem Rudolfem Bochenkem v roce 2015. Velkými výzvami, které však bravurně ustáli, byly také více než stomilionová investice do výrobní haly a SAP v době krize nebo vliv oslabení rublu na podnik v Rusku.

LANEX má dnes včetně dcer v Polsku a Rusku přes 400 zaměstnanců. SINGING ROCK téměř 130. Rudolf Gregořica je nejvíce hrdý na to, že v roce 2001 vstoupili na trh dynamických, statických lan jako nováčci a dnes se řadí mezi TOP 4 v Evropě. Do budoucna se chce orientovat především na dynamická, papírenská, zaváděcí a jachtingová lana. Ve volném čase se věnuje nejradši rodině a svému největšímu koníčku hudbě, ale rád si odpočine také při sportu a turistice.

________________________________________________________________________

Držitelé titulu EY Podnikatel roku Moravskoslezského kraje

2005: Ladislav Kraus, Bochemie

2006: Pavel Juříček, Brano Holding

2007: Tadeáš Franek, Refrasil

2008: Milan Canibal, Karvinská hornická nemocnice

2009: Pavel Bartoš, FITE

2010: Adam, Valdemar a Mariusz Walachové, WALMARK

2011: Jannis Samaras, Kofola

2012: Mieczyslaw Molenda, Gascontrol

2013: Gevorg Avetisjan, Marlenka international s.r.o.

2014: Gevorg Avetisjan, Marlenka international s.r.o.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…