Podnikatelé oceňují naplňování programu vlády, vytýkají, že šla na ruku odborům

05.12.2017 12:16

V souvislosti demisí vlády, kterou dnes přijme prezident ČR Miloš Zeman, Hospodářská komora oceňuje, že se vládě podařilo naplnit řadu svých programových priorit. Podnikatelé ale zároveň vládě vytýkají, že příliš naslouchala odborům a že hospodářský růst nevyužila k nezbytným reformám.

Podnikatelé oceňují naplňování programu vlády, vytýkají, že šla na ruku odborům
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

Hospodářská komora relativně pozitivně hodnotí výsledný přebytek hospodaření v loňském roce i to, že se vládě v roce 2015 skutečně podařilo vyčerpat prostředky z fondů EU neobyčejně rychle. Také otevřela debatu o vysokorychlostní železnici a sehrála důležitou roli v ekonomické diplomacii.

Podnikatelé ale zároveň končící vládě vytýkají, že během svého mandátu na úkor soukromého sektoru příliš naslouchala odborářům, kteří tak poslední čtyři roky působili jako čtvrtá nikým nevolená koaliční strana. Zavedly se nové sociální dávky, které zatížily zaměstnavatele i daňové poplatníky a státní rozpočet, každoročně se skokově zvyšovala minimální a potažmo pak i zaručená mzda bez ohledu na škodlivé dopady na zaměstnavatele i na jejich zaměstnance pobírající nejnižší výdělky.

Vláda mimořádně příznivý hospodářský růst nevyužila k tomu, aby nereformovala zdravotnictví a sociální systém. Zároveň zrušila druhý pilíř důchodového systému, aniž by občanům nabídla jakoukoli alternativu. Rovněž podnikatelům nesnížila administrativní zátěž a ani nezahájila reformu vzdělávacího systému, která by pomohla vyřešit nesoulad mezi kvalifikací lidí a jejich reálném uplatnění na trhu práce.

Hospodářská komora očekává, že nová vláda bude naslouchat i podnikatelům, sníží byrokratické a administrativní překážky podnikání a urychlí výstavbu dopravní infrastruktury. Své požadavky na vládu formulovala do prohlášení Deset kroků na cestě k prosperitě (ZDE).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…