Podnikatelská mise hospodářské komory hlásí úspěchy. Na spadnutí jsou další obří kontrakty v Íránu

20.04.2016 13:03

Nově otevřený projekt Hospodářské komory ČR (HK ČR) Brána do Persie hlásí další úspěchy v Íránu. Poté co společnost Energo-Pro získala během právě probíhající podnikatelské mise HK ČR v Íránu zakázku za 15 milionů eur (405 milionů korun) na dodávku dvou vodních turbín o výkonu 51 MW pro íránskou vodní elektrárnu Khoda Afarin, také dalším firmám se daří. Například opavský výrobce důlních strojů Ostroj podepsal memorandum o dodávce důlního dobývacího komplexu v řádu desítek mil. EUR.

Podnikatelská mise hospodářské komory hlásí úspěchy. Na spadnutí jsou další obří kontrakty v Íránu
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

Průběh naší mise je velice úspěšný. Většině firem se podařilo navázat důležité kontakty v rámci státní sféry i s místními podniky. A některé z firem se už i předběžně dohodly na dodávkách zařízení,“hodnotí průběh mise HK ČR v Íránu předseda Zahraniční sekce HK ČR Ilja Mazánek, který vede pětadvacetičlennou podnikatelskou delegaci doprovázející náměstka ministra zahraničních věcí Martina Tlapy.

Jeho slova potvrzují i zástupci firem. „Ve spolupráci s firmou Alta jsme nyní v tendru na technologie pro zpracování uhelného odpadu v objemu 6 milionu tun,“ potvrdil například česko-íránský podnikatel a šéf české firmy Czech Machine Tools Seyed Hossein Mesbahi.

Podnikatelé odletěli do Íránu v rámci programu Brána do Persie v pátek. HK ČR pro ně v této zemi zajistila během téměř týdenní cesty jednání s jejich íránskými protějšky v Teheránu, Birjandu a Tabasu. V delegaci jsou tentokrát zastoupeny především firmy zabývající se výrobou a službami v oblasti důlního inženýrství a průmyslu.

Důlní problematika byla ústředním bodem sondážních jednání s íránskou státní společností IMPASCO, která se úzce zabývá výrobou a dodávkami pro těžební průmysl a místní doly, členové delegace jednali i s íránským náměstkem ministra průmyslu, hornictví a obchodu. V hlavním městě provincie Jižní Chorasán, která je považována za nejvýznamnější těžební oblast v Íránu, proběhlo také podnikatelské fórum na místní hospodářské komoře a spolupráce v důlním průmyslu byla i předmětem jednání Tlapy s guvernérem této provincie.

Delegace se vypravila i do ústředí Birjandské zvláštní ekonomické zóny. Tato zóna totiž disponuje zajímavým balíkem pobídek a úlev a její komparativní výhodou je strategická poloha, což může být zajímavé pro evropské exportéry do tohoto regionu. Podrobnější informace zveřejní HK ČR na svém portálu Brána do Persie.

Íránský trh s 80 miliony spotřebitelů a podnikatelů je obrovskou příležitostí pro české firmy, jejichž technologická vyspělost a technická dovednost má v Íránu stále dobrý zvuk. Tento potenciál je potřeba využít a konkrétními projekty naplnit prostor, který HK ČR jménem české podnikatelské sféry v minulých třech letech připravovala a budovala. Proto HK ČR nedávno spustila komplexní program podpory pro české firmy, které se zajímají o rozvíjení obchodu s Íránem, pod názvem Brána do Persie. Více na www.branadopersie.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

22:08 Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

Frymburský břeh lipenské přehrady bude zdobit busta nebo jiná hmotná, umělecky cenná připomínka na p…