Podniky čekají lepší časy, shodla se HK ČR s centrální bankou

23.01.2015 14:00

Česká ekonomika jde správným směrem a podniky mohou při sestavování svých strategií popustit uzdu většímu optimismu. Takové jsou závěry včerejší schůzky prezidenta Hospodářské komory České republiky (HK ČR) Vladimíra Dlouhého s guvernérem České národní banky Miroslavem Singerem.

Podniky čekají lepší časy, shodla se HK ČR s centrální bankou
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

"Probrali jsme samozřejmě střednědobé a dlouhodobé výhledy ekonomiky, ale zejména otázky měnové politiky v ČR a v Evropě - ostatně těžko si dnes představit naléhavější téma. A dospěli jsme k závěru, že většina současných deflačních impulsů je důsledkem externích šoků, tedy faktorů, které na nás působí zvenčí," řekl po jednání v centrální bance prezident HK ČR Vladimír Dlouhý. "Shodli jsme se také na tom, že ekonomika jde dobrým směrem a že podniky proto nemají důvod, aby svá očekávání, na nichž stavějí svou výrobní a obchodní politiku, neformulovaly pozitivně," dodal.

Dalším společným závěrem nejvyšších představitelů centrální banky a HK ČR bylo, že na hodnocení politiky Evropské centrální banky je příliš brzo. V každém případě však platí, že pakliže bude tato politika úspěšná a bude-li pokračovat vývoj kurzu eura v aktuálně pozorovaném trendu, prospěje to i české ekonomice.
Guvernér ČNB Miroslav Singer v blogovém příspěvku zveřejněném 13. ledna uvedl, že v tuto chvíli není nutné, aby měnová politika ČNB rychle reagovala na deflační impulzy v oblasti cen potravin či ropy. Potvrdil tak platnost stanoviska z posledního měnového zasedání Bankovní rady ČNB v prosinci loňského roku, že zvažování posunu hladiny kurzového závazku na slabší úroveň by přicházelo v úvahu pouze v případě, že by v ekonomice došlo k dlouhodobému posílení deflačních tlaků schopných způsobit propad domácí poptávky, k obnovení rizik deflačního vývoje české ekonomiky a k systematickému poklesu inflačních očekávání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…