Podpora výzkumu, vývoje a inovací ve vztahu ke konkurenceschopnosti země předmětem jednání tripartity

30.04.2016 10:29

Více finančních prostředků do aplikovaného výzkumu, tlak směrem k excelenci české vědy a výzkumu nebo nutnost posílení ekonomické a vědecké diplomacie byly mezi tématy jednání tripartity, které se v pátek konalo ve Strakově akademii.

Podpora výzkumu, vývoje a inovací ve vztahu ke konkurenceschopnosti země předmětem jednání tripartity
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Bělobrádek

"O navýšení peněz do aplikovaného výzkumu, konkrétně v programu Epsilon Technologické agentury ČR, v současné době jednáme. Navíc, vládní rada pro výzkum, vývoj a inovace schválila rozpočet se střednědobým výhledem na roky 2018 a 2019 a dlouhodobým výhledem až do roku 2021, kdy pro příští rok navrhujeme historicky nejvyšší rozpočet 32,75 miliardy korun," řekl k jednání místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek.

Zástupci sociálních partnerů, ať už vedení Svazu průmyslu a dopravy (SPD) nebo Českomoravských odborových svazů, dále ocenili zlepšení komunikace a spolupráce Sekce místopředsedy vlády pro vědu, výzkum a inovace vedené vicepremiérem Bělobrádkem. Zároveň připojili požadavek na zapojení do přípravy klíčových dokumentů v oblasti VVI. Konkrétně se jednalo o národní strategii inteligentní specializace ČR, tzv. RIS3, která by měla být předložena vládě do konce června a přispěje k nasměrování veřejných peněz do výzkumu a vývoje v perspektivních sektorech ekonomiky nebo o přípravu paragrafovaného znění zákona o podpoře výzkumu, vývoje a inovací.

SPD také ocenila spolupráci Bělobrádkova týmu na novele zákona 130 o podpoře výzkumu, experimentálního vývoje a inovací z veřejných prostředků, projednávaným v Poslanecké sněmovně.

Během jednání tripartity také zazněla jednoznačná podpora dalšího posilování ekonomické a vědecké diplomacie, která pomůže nejen růstu zakázek pro podnikatelský sektor, ale také konkurenceschopnosti země v globálním srovnání. „V rámci dalšího posílení vědecké diplomacie jsme už před časem avizovali vytvoření pozice vědeckého diplomata ve Spojených státech amerických,“potvrdil vicepremiér Bělobrádek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …