Podzim už zaútočil, mobilizujte svou imunitu!

23.09.2014 9:20

Září je pokaždé studenou sprchou po zvolna plynoucích letních měsících. Nenajde se snad nikdo, pro koho by začátek školního roku neznamenal tvrdé přistání do sedátek hektického kolotoče. Poprázdninový spěch si sotva někdo z nás užívá a ne každý se s ním dokáže rychle a snadno vypořádat.

Podzim už zaútočil, mobilizujte svou imunitu!
Foto: Herbalife
Popisek: Herbalife

Neviditelný škůdce

Stres ale může v našem těle způsobovat chemické změny, které mohou vést k negativním účinkům v podobě přibírání na váze nebo oslabení imunitního systému, případně hyperventilaci*, pocitům nevolnosti, bolestem hlavy či poruchám zažívání. V průběhu vypjaté situace dokonce tělo vylučuje stresové hormony (adrenalin a kortizol) do krevního řečiště. Tyto látky dokáží nejen zrychlit puls, ale také zvýšit krevní tlak, a kromě prospěšných účinků typu rozproudění mozkové či svalové aktivity zatěžují naše srdce. Měli bychom tedy intenzivněji věnovat pozornost tomu, jak dopady svého překotného života zmírnit.

Jak na něj?

Nejideálnější je této tzv. civilizační chorobě čelit přirozenou cestou – nerozčilovat se nad maličkostmi, najít si čas na odpočinek, dopřát svému tělu spánek alespoň na 8 hodin denně, pít dostatečné množství vody (8 – 10 skleniček denně), zahrnout pohyb do svého každodenního harmonogramu, trávit více času na čerstvém vzduchu a se svými přáteli. Užitečnými se také mnohou ukázat různá dechová cvičení.

Ochraňte své srdce

Ne vždy jsme však z časového nebo jiného důvodu schopni tato preventivní opatření uvést do praxe. Potom bychom měli myslet na posílení našeho srdce omega-3 mastnými kyselinami, ať už formou optimální konzumace čerstvého ovoce a zeleniny, ryb, vybraných druhů ořechů, rybího oleje, či za pomoci potravinových doplňků. Na zdraví našeho srdce mají také dopad tzv. volné radikály a oxidační stres, které je však možné podchytit podobnou cestou.

Nezapomínejte na imunitu

Stres však oslabuje imunitu obecně a příchod podzimního sychravého počasí jí určitě na síle nepřidá. Proto bychom se měli začít bránit zvýšeným přísunem vitamínů, opět v jakékoliv podobě. Pokud sami nevíte, jak v tomto ohledu upravit svůj jídelníček, mohou vám výrazně pomoci vhodné multivitaminové komplexy.

I kosti stojí za pozornost

Zapomínat bychom neměli ani na kosti a zuby, které pro své zdraví vyžadují především vápník. Dospívající jedinci ho sice ve své stravě potřebují více než dospělí, zvýšený zájem o něj by ale měly projevit zejména starší ročníky a ženy po menopauze. Vápník neboli kalcium významně pomáhá předcházet osteoporóze, a jak všichni víme, najdeme ho v mléce a mléčných produktech. Jejich zvýšená konzumace má však svá úskalí – na to, jak malé množství vápníku z nich dostaneme, obsahují často příliš mnoho tuku. Navíc jim chybí jedna podstatná přísada – vitamín D, jenž je nezbytný pro vstřebávání vápníku. „Déčko“ získáváme především ze slunečního záření, kterého už si však v dohledných měsících moc neužijeme. V tomto případě je tedy nejlepší obrátit se na doplňky stravy s obsahem vápníku a vitamínu D. Na českém trhu najdete i takové, které kromě těchto stěžejních složek obsahují ještě další, zdraví prospěšné minerální látky navíc.

Prevence má smysl

Podzim je zkrátka tady, ať se nám to líbí nebo ne. Doktor Gratton dodává: „Až do jara nás čeká období, které je pro naše tělo velmi náročné. Svědomitou prevencí mu však můžeme usnadnit přečkání mrazivých měsíců ve zdraví, a umožnit si tak bez zábran vychutnat specifické zážitky, které nám nadcházející roční období nabízí.“

*Hyperventilace je zrychlené a prohloubené dýchání. Objevuje se často při úzkostných či panických stavech.

Luigi Gratton, viceprezident zdravotní a vzdělávací sekce společnosti Herbalife

Luigi Gratton je renomovaný odborník na rodinné lékařství. Je zároveň členem rady Herbalife pro výživu. V Centru zdravé výživy při kalifornské univerzitě (UCLA - University of California, Los Angeles, USA) působí jako klinický lékař věnující se programu rizikových faktorů obezity. Je uznávaným autorem mnoha článků o výživě a obezitě. Kromě toho je také pravidelně oslovován televizními stanicemi jako specialista na problematiku sportovní výživy a boje proti stárnutí (tzv. anti-aging). Luigi Gratton je rovněž nadšeným sportovcem působícím v běžkařském týmu UCLA jako univerzitní atlet.

O společnosti Herbalife Ltd.

Herbalife Ltd. je celosvětová potravinová společnost vyrábějící výživové doplňky, produkty na snížení hmotnosti a produkty osobní péče pro podporu zdravého životního stylu. Výrobky Herbalife se prodávají ve více než devadesáti zemích světa prostřednictvím sítě nezávislých členů. V případě zájmu o finanční informace týkající se společnosti Herbalife, klikněte, prosím, na odkaz na Investor Relations.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…