Podzimní komunální volby v Praze: vítězství by obhájila TOP 09, vládní ANO by skončilo až třetí

29.08.2014 16:49

TOP 09 by i přes počáteční rozpory ve svém pražském vedení obhájila vítězství z minulých komunálních voleb.

Podzimní komunální volby v Praze: vítězství by obhájila TOP 09, vládní ANO by skončilo až třetí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební urna

Ve výzkumu získala v celkovém součtu podporu 28,9 procenta respondentů: z toho 18,8 procenta činily preference a 10,1 procenta pak teoretický potenciál.

Volební potenciál nám ukazuje, jak by voliči volili, pokud by měli dvě možnosti. Vzhledem k tomu, že se zpravidla rozhodují těsně před volbami, jsou potenciálními voliči obou stran. Přičemž první volbou ukáží své preference, tedy koho by volili v současnou chvíli. Druhou volbou ukáží potenciální strany.

Potenciál tedy ukáže nejširší možnou podporu stran.

Stabilní stříbrnou pozici u pražských voličů si drží volební trojkoalice SZ - KDU-ČSL a hnutí STAN, která v celkovém souhrnu dosáhla 21,4 procenta.

Až třetí preferenční příčku u Pražanů překvapivě obsadilo hnutí ANO 2011 s celkovými 14,5 procenta, které u voličů zřejmě doplatilo na dlouhodobé problémy při hledání volebního lídra své kandidátky. Změřené preference u hnutí ANO, ale i u volební kandidátky 65 Demokratů Jana Kasla ukazují, že veřejnost doposud plně nezaznamenala změnu v kandidátkách obou subjektů na pozici lídrů a přetrvává u ní povědomí o vzájemných sporech a nejasné kandidatuře.

Změřená procenta ČSSD a ODS kopírují volební výsledky z nedávných evropských voleb. Sociální demokracie dosáhla celkových 12,8 procent (z toho 10,2 procent v preferencích a 2,6 procent potenciálu). Pražští občanští demokraté získali rovných 10 procent (8,2 procent preferencí a 1,8 procent potenciálu).

Pevně rozhodnutých pražských voličů účastnit se podzimních komunálních voleb je v tuto chvíli 31,8 procent, což ukazuje, že pražští voliči se dosud plně nezaktivizovali, neuvědomují si blížící datum voleb a nejsou rovněž ovlivněni

volebními kampaněmi. Připomeňme, že poslední skutečná voličská účast v roce 2010 v pražských komunálních volbách činila 44,4 procent.

Volební výzkum Praha se uskutečnil v rámci projektu Phoenix research on-line ve dnech 1.8. - 18. 8. na vzorku 3 998 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel České republiky dle ČSÚ ve věku od osmnácti let. Probíhal on-line metodikou, kdy pro výběr vzorku byla použita kvótní metoda a validita dat byla zkontrolována triangulační metodou. Statistická chyba u uvedené skupiny se pohybuje v rozmezí +- 1,5 procenta.

Projekt Phoenix research on-line dodržuje při své práci mezinárodní kodex výzkumu ICC/ESOMAR, který udává standardy chování při prováděném průzkumu, kvality a etiky výzkumné práce.

Projekt Phoenix research on-line se inspiroval zahraniční praxí, především americkou PewResearchCenter, společností s mezinárodní působností 3 Q global a anglosasko-německou AMR.

Výzkumy jsou prováděny zejména metodou on-line. Vzorky respondentů jsou vybírány kvótní metodou. Ověření dat probíhá metodou simultánní triangulace, tedy použitím kvalitativních a kvantitativních metod ve stejném časovém okamžiku, aby bylo dosaženo efektivnějšího výzkumu a plně využito výhod kvalitativního výzkumu i kvantitativních metod výzkumu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…