Pojišťovna Generali: Reálná škoda otevírá dveře k pojistným podvodům

20.10.2013 19:27

Během devíti měsíců letošního roku šetřili detektivové pojišťovny Generali 370 pojistných podvodů.

Pojišťovna Generali: Reálná škoda otevírá dveře k pojistným podvodům
Foto: Pojišťovna Generali
Popisek: Pojišťovna Generali

Jde o výrazný nárůst oproti srovnatelnému období loňského roku, kdy Generali evidovala 251 pojistných podvodů. Pokračuje trend „více podvodů za menší částky“. Kromě počtu však roste i jejich výše. Zatímco za první tři čtvrtletí roku 2012 odhalili detektivové Generali pojistné podvody za 29 milionů korun, v roce letošním je uchráněná hodnota ještě o 10 milionů vyšší. Konečný účet není zdaleka uzavřen, protože řada případů za miliony korun je i nadále v šetření.

Podle detektivů pojišťovny Generali odborníků jsou nadále nejčastější takzvané oportunistické podvody. Tedy situace, kdy se lidé pokoušejí využít skutečnou pojistnou událost ke svému obohacení. Když dojde k nehodě nebo úrazu, snaží se, částku, kterou by měli od pojišťovny dostat, uměle navýšit. Typickým příkladem jsou podvody v oblasti pojištění motorových vozidel, kdy lidé hlásí skutečné pojistné události, ale přidávají k nim škody, ke kterým nedošlo.

Zpravidla se při těchto podvodech jedná o desetitisícové částky. „Lidé si bohužel neuvědomují, že pojistná událost je považována za podvodnou i tehdy, když se podvodné jednání vztahuje pouze na část pojistného plnění,“ upozorňuje Jiří Cívka, tiskový mluvčí pojišťovny Generali.

Podíly podvodných skutků v jednotlivých regionech se od loňského roku více méně nezměnily. Nadále je v žebříčku první Praha a za ní střední Čechy. Velká koncentrace obyvatel a s ní související anonymita hlavního města páchání podvodů patrně nahrává. Dalšími regiony s častými pojistnými podvody jsou severní Čechy a severní Morava, což může do jisté míry souviset s horší ekonomickou situací obyvatel těchto oblastí. Naopak stabilně nejméně podvodů páchají Jihočeši.

Pojistným podvodům dlouhodobě dominují škody na motorových vozidlech. Nejčastěji se pohybují pod hranicí 100 tisíc korun. Výrazně menší počet pojistných podvodů tuto částku překračuje. Uvedený trend je zřejmě v přímé souvislosti s povinností přivolat policii pouze k nehodám se zraněním či škodou převyšující částku 100 tisíc korun. Statistiky odhalených pojistných podvodů však ukazují, že i přes tuto komplikaci mají pojišťovny prostředky na to, aby se pojistným podvodům účinně bránily.

Bezesporu znepokojivým trendem je stále rostoucí počet pojistných podvodů v pojištění osob. „Typické jsou fingované úrazy, padělání lékařských zpráv, záměrné uvádění nepravdivých údajů o příčinách a rozsahu zranění, účelové prodlužování doby léčení a také nedodržování léčebného režimu,“ vysvětluje tiskový mluvčí pojišťovny Generali Jiří Cívka.

Podíl na celkovém počtu odhalených pojistných podvodů

Druh pojištění

3 Q 2012

3 Q 2013

Havarijní pojištění

44 %

44 %

Povinné ručení

25 %

17 %

Pojištění majetku

15 %

14 %

Pojištění odpovědnosti

15 %

6 %

Cestovní pojištění

1 %

0 %

Pojištění osob

1 %

19 %

Celosvětové statistiky uvádějí, že zhruba 14% všech pojistných událostí může vykazovat příznaky pojistného podvodu. Údajně až 35% pojištěnců v oblasti pojištění motorových vozidel se pokusí alespoň jednou svou pojišťovnu podvést. V západní Evropě pak patří mezi nejčastější podvody případy v pojištění odpovědnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pojišťovna Generali

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda schválila další podporu obnovitelných zdrojů a jmenování ředitele Vojenského zpravodajství

10:17 Úřad vlády: Vláda schválila další podporu obnovitelných zdrojů a jmenování ředitele Vojenského zpravodajství

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle …