Pojišťovny odvolávají ředitele ČAP Síkoru, nástupci mohou být Friedl nebo Bohman

09.06.2015 15:50

Česká asociace pojišťoven (ČAP) se chce zbavit svého výkonného ředitele Tomáše Síkory. Informoval o tom portál iHned.cz. Podle informací Finančního a ekonomického institutu (FAEI) existují na post, který se uvolní do poloviny roku, dva žhaví kandidáti: Dušan Friedl (ZPF) a Ludvík Bohman (Allianz).

Pojišťovny odvolávají ředitele ČAP Síkoru, nástupci mohou být Friedl nebo Bohman
Foto: Finanční a ekonomický institut
Popisek: Finanční a ekonomický institut

Informace dnes zveřejnil web www.faei.cz, který institut nedávno spustil.

O příčinách neshod ve vedení ČAP iHned.cz pouze spekuluje. Podle něj za nimi může být Síkorova blízkost k České pojišťovně, která vždy vadila konkurenční Kooperativě. A současným prezidentem asociace je Martin Diviš, který je zároveň šéfem pojišťovny Kooperativa. Síkora byl do své funkce dosazen v roce 2006, když byl prezidentem Ladislav Bartoníček, někdejší šéf České pojišťovny.

Podle zákulisních informací je ale skutečná příčina jinde. Osobní animozity samozřejmě mohou hrát roli, Tomáš Síkora ale po devíti letech svého působení už patrně vadí všem členům ČAP. Členských pojišťoven je 28 a na celkových tržbách se podílejí 98 procenty.

Zástupci jednotlivých pojišťoven už totiž pochopili, že pod Síkorovým vedením ČAP vlastně žádnou lobbistickou organizací není. Věci, na kterých pojišťovnám doopravdy záleží, se Síkorovi nikdy prolobbovat nepodařilo.

Příkladem za všechny může být novela zákona 159/1999 o některých podmínkách podnikání v oblasti cestovního ruchu. Zákon platí už 15 let a prakticky stejnou dobu pojišťovny mluví o nutnosti jeho změny.

Přestože se za poslední tři roky vystřídali na ministerstvu pro místní rozvoj, které za tuto oblast odpovídá, tři ministři a každý z nich vyprodukoval svou vlastní novelu, zákon platí dál. Žádná z novel neobsahovala změny, které by byly pro pojišťovny přijatelné, a nyní míří do druhého čtení v parlamentu text novely, který je spíše v neprospěch pojišťoven.

Jediné, na co se vždy Síkora zmohl, byl komentář ve stylu, že „pokud novela projde v této podobě, přestanou pojišťovny tento produkt poskytovat“. Není divu, že pojišťovny od svého „vrchního lobbisty“ čekaly něco víc. Síkora totiž podobnou „aktivitu“ vykázal i v případě novel jiných zákonů, které jsou pro pojišťovací domy důležité, a to včetně neschopnosti prosadit se názorově v médiích.

Podle zdrojů z asociace Síkorovi nepřidal ani zpackaný tendr na komunikaci Linky pomoci řidičům, kdy podle původních plánů měla už od ledna masivně běžet v médiích kampaň. Síkorovi se nyní vyčítá i to, že v minulosti na úrovni ČAP zablokoval spolupráci pojišťoven a makléřů na projektu společného sdílení dat o finančních poradcích.

Sám Síkora kolem svého nadcházejícího konce mlží. Podle několika lidí, kteří si nepřáli být jmenováni, dal Síkora v asociaci najevo, že se o něj zajímá ministerstvo financí. To mu prý „hodilo lano“, aby nahradil nedávno odvolaného náměstka Martina Prose. Takže údajně žádné odvolání, ale prý odchod za lepším.

Síkorův konec v lukrativní funkci je hotovou věcí. Podle Martina Diviše je už v běhu vnitřní výběrové řízení na nového výkonného ředitele a v tuto chvíli probíhá jednání o ukončení působení T. Síkory dohodou k polovině roku.

reklama

autor: Tisková zpráva

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

22:04 MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

Pražští radní odsouhlasili poskytnutí dotací na prevenci ve školách a školských zařízeních v Praze p…