Pojízdná kavárna Mental Café vyjede do ulic Ostravy díky daru z ArcelorMittal

13.03.2014 12:40

Autoři projektu pojízdné kavárny Mental Café mohli díky daru ArcelorMittal Tanec pro život zakoupit nový pojízdný stánek s kavárenským vybavením.

Pojízdná kavárna Mental Café vyjede do ulic Ostravy díky daru z ArcelorMittal
Foto: Archiv
Popisek: Arcelor Mittal

Pojízdná kavárna byla včera slavnostně pokřtěna v Komenského sadech za účasti zástupců ArcelorMittal Ostrava a Mental Café. Odteď bude moci být ve zkušebním provozu od jara až do podzimu. Hlavním cílem projektu je zapojit osoby s postižením do běžného pracovního procesu a společnosti. Ostravská huť na pojízdnou kavárnu darovala prostřednictvím Tance pro život 125 000 korun, což je více než polovina celkových nákladů.

„S projektem Mental Café chceme osobám s mentálním postižením dokázat, že jsou schopni pracovat, naučit je novým dovednostem i komunikačním schopnostem. Důležitý je i pohled takzvaně z druhé strany, kde chceme u občanů Ostravy odbourávat předsudky z kontaktu s postiženými lidmi,“ říká Ivana Martáková, která v občanském sdružení Kulturní Ostrava odpovídá za projekty pro lidi s kombinovaným postižením.

Stánek má základní kavárenské vybavení v podobě kávovaru, kelímků a nejnutnějšího nádobí. Vše je funkčně přizpůsobeno rozkládacímu pultu; ten je připevněn ke kolu, které umožňuje pohyb celé kavárny. Součástí stánku jsou i židle a stoleček, aby si lidé mohli kávu vychutnat i vsedě.

„Těší nás, že jsme v rámci naší akce Tanec pro život mohli podpořit projekt Mental Café. Integrace mentálně postižených do pracovního procesu zapadá do naší koncepce společenské odpovědnosti firmy. V minulosti jsme také přímo v huti pomáhali s návratem do společnosti dlouhodobě nezaměstnaným,“ říká Monika Pěnčíková, vedoucí oddělení firemní odpovědnosti a sociálních služeb ArcelorMittal Ostrava.

Kromě prodeje pro ostravskou veřejnost se bude pojízdná kavárna využívat také během různých kulturních akcí. Výtěžek z prodeje kávy se využije jako finanční odměna mentálně postiženým pracovníkům, kteří budou spolu se zástupcem koordinátora kavárnu obsluhovat. Kromě pokrytí nákladů na provoz kavárny poslouží zisk z prodeje kávy také jako příspěvek na vybraný charitativní projekt.

ArcelorMittal Ostrava a.s. je největší hutní podnik v České republice a patří do největší světové ocelářské a těžařské skupiny ArcelorMittal. Roční kapacita výroby je 3 miliony tun oceli. Kromě tuzemského trhu prodává společnost své výrobky do více než 40 zemí světa. ArcelorMittal Ostrava a její dceřiné společnosti mají přes 7500 zaměstnanců. Průměrná mzda zaměstnanců v roce 2013 činila 34 352 koruny. ArcelorMittal Ostrava vyrábí železo a ocel v souladu s veškerou ekologickou legislativou. Již dnes splňuje emisní limity EU, které určuje nejlepší dostupná technika (BAT) a které vstoupí v platnost až od roku 2016. Jediným akcionářem je ArcelorMittal Holdings A. G.

Občanské sdružení kulturní Ostrava bylo založeno v roce 2009. Činnost sdružení je úzce propojena s divadelními a hudebně-dramatickými akcemi. Sdružení provozuje také multižánrové centrum současného umění Cooltour. Mental Café je jedním z mnoha projektů sdružení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…