Policejní prezident jednal o terorismu a nelegální migraci

29.03.2015 19:56

V rakouském Laa an der Thaya se v březnu konala první konference nejvyšších představitelů policejních sborů členských zemí Salzburského fóra, jemuž Rakousko v tomto pololetí předsedá. Českou republiku zastupoval policejní prezident brig. gen. Mgr. Bc. Tomáš Tuhý, který v rámci jednotlivých bodů programu prezentoval současnou bezpečnostní situaci v ČR.

Policejní prezident jednal o terorismu a nelegální migraci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policejní prezident Tomáš Tuhý

Konference byla rozdělena na tři hlavní bloky, jejichž tématy byly boj s terorismem, nelegální migrace, informační management a spolupráce operačních center. Rakousko, jako pořádající země, představilo zástupcům jednotlivých zemí Salzburského fóra svoje poznatky a následně se uskutečnila odborná diskuze a zhodnocení aktuální situace. 

V oblasti boje s terorismem představila rakouská strana současné hrozby, se kterými se země potýká. Účastníci konference hovořili o problematice radikalismu, extremismu a bezpečnostních opatřeních přijímaných v této souvislosti, kde zdůraznili důležitou úlohu prevence. Z diskuse také vyplynulo, že právní rámec pro boj s terorismem je ve všech členských zemích obdobný.

Druhý tematický okruh konference byl zaměřen na boj s nelegální migrací a problematiku nárůstu žádostí o azyl v členských státech Salzburského fóra. Nelegální migrace i počet žádostí o azyl mají v těchto zemích vzrůstající tendenci zejména v důsledku konfliktů na Blízkém Východě. Změna nastala také ve státech západního Balkánu, které byly v minulosti zeměmi původu nelegální migrace, a nyní se stávají spíše tranzitní oblastí. Státy Salzburského fóra zaznamenávají také zvýšený příliv migrantů z oblasti Ukrajiny v důsledku současné nestabilní situace v této zemi.

V posledním bloku konference všichni účastníci konstatovali, že současná spolupráce národních operačních center je dostačující a stávající kanály pro výměnu informací v případě přeshraniční spolupráce jsou plně funkční. Závěrem se členové Salzburského fóra shodli na posílení spolupráce v oblasti vnitřní bezpečnosti v regionu a společném přístupu k řešení stávajících výzev.

„Myslím si, že je nutné, abychom o sobě a naší činnosti v oblasti bezpečnosti v Evropě věděli a mohli tak v případě potřeby profesionálně spolupracovat. Formáty jako je Salzburské fórum považuji za přínosné, protože pomáhají s výměnou zkušeností a pro nás velmi potřebných informací,“ řekl po jednání policejní prezident Tomáš Tuhý.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…