Policejní prezident jednal se zahraničními partnery

08.12.2018 15:48

Ve dnech 4. až 6. prosince 2018 proběhlo v Modre na Slovensku setkání policejních šéfů zemí Salcburského fóra. Za Českou republiku se jednání zúčastnil policejní prezident plk. Mgr. Jan Švejdar, který se zde sešel se svými protějšky z Rakouska, Slovenska, Bulharska, Chorvatska, Maďarska, Polska, Rumunska a Slovinska.

Policejní prezident jednal se zahraničními partnery
Foto: Policie ČR
Popisek: Policie ČR, logo.

Setkání se zúčastnil rovněž zástupce výkonné ředitelky Agentury EU pro spolupráci v oblasti prosazování práva (Europol) pan Oldřich Martinů a zástupkyně Evropské agentury pro provozní řízení rozsáhlých informačních systémů v prostoru svobody, bezpečnosti a práva (eu-LISA), paní Ana Maria Ruginis Andrei.

Předmětem jednání byl dopad nařízení Evropského parlamentu a Rady týkajících se interoperability informačních systémů na výkon policejních činností. Zmíněné legislativní návrhy reagují na nedostatečné propojení evropských informačních systémů, které byly původně vystavěny striktně odděleně a neposkytují tak pro policejní práci vše, co by poskytovat mohly. Česká republika vítá a v obecné rovině podporuje návrhy nařízení, které představují generační posun v oblasti centralizovaných informačních systémů

Policejní šéfové zemí Salcburského fóra se navzájem informovali o aktuálním stavu využívání národních, evropských a světových informačních systémů a databází. Implementace interoperability bude představovat značné náklady a zatížení v mnoha oblastech a typech vykonávané práce, nicméně v důsledku povede k zefektivnění činnosti policejních orgánů.

Policejní šéfové se shodli na tom, že rychlá a efektivní výměna informací je jedním z klíčových nástrojů na zajištění bezpečnosti občanů EU a účinným prostředkem boje proti terorismu a nelegální migraci. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

16:05 Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

Od letošního jara, souběžně s otevřením nového Domu přírody Českého krasu, uvádějí Koněpruské jeskyn…