Policejní prezident se setkal se svým protějškem z Ukrajiny

20.01.2018 13:50

Policejní prezident genmjr. Tomáš Tuhý přijal v pondělí 15. ledna 2018 hlavu Národní policie Ukrajiny, gen. Sergie Kniazieva včetně doprovodu dalších významných zástupců ukrajinské Národní policie.

Policejní prezident se setkal se svým protějškem z Ukrajiny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policejní prezident Tomáš Tuhý

Tématem setkání bylo sdílení zkušeností s organizačním chodem operativní i diplomatické výměny informací a navázání na návštěvu, která proběhla v České republice v květnu loňského roku.

Během své třídenní návštěvy delegace projevila zájem především o oblast kriminální policie a vyšetřování, konkrétně o organizovaný zločin zaměřený na „vory v zakoně“. K prodiskutování tohoto tématu se uskutečnilo setkání s nejvyššími představiteli Národní centrály proti organizovanému zločinu.

Spolupráce je podtržena jistě i dobrými česko-ukrajinskými bilaterální vztahy, které se v oblasti bezpečnostní politiky v roce 2017 velmi rozvinuly, ať se již jednalo o zahraniční služební styky vedení obou sborů, činnosti antikonfliktních týmů či programu rozvojové spolupráce zaštítěných Ministerstvem vnitra ČR v různých oblastech (boj s korupcí, elektronizace trestního řízení apod.), na kterých se Policie ČR aktivně podílela.

Dosavadní spolupráce s UA v uplynulém roce

Zahraniční služební cesta NPP pro SKPV na Ukrajinu:

V rámci pracovní cesty české delegace na Ukrajinu v období 6. – 10. 11. 2017 došlo k setkání s velvyslancem ČR na Ukrajině jeho excelencí Radkem Matulou a styčným důstojníkem české policie, v rámci něhož byly probrány česko-ukrajinské vztahy, aktuální bezpečnostní situace na Ukrajině, policejní reformy a jiná témata ve vztahu k české či ukrajinské policii. České delegaci byly prezentovány činnosti a informace o Národní policii Ukrajiny, kdy byly představeny především její změny a cíle reformace/reorganizace, dále byl představen „odbor mezinárodní policejní spolupráce“, který se inspiroval českým modelem a došlo ke sjednocení Interpolu a Europolu a rozdělení na operativní a strategickou část. Představeny byly také činnost a úkoly kriminální policie, protiteroristické jednotky, jednotky pro boj s obchodem s drogami a jednotky pro kyberbezpečnost a boj proti kyberkriminalitě.

Přijetí ukrajinské delegace květen 2017 v Praze:

Na základě pozvání policejního prezidenta genmjr. Tomáše Tuhého proběhlo v květnu loňského roku přijetí ukrajinské delegace v čele s gen. Sergiem Kniazievevem. Shodli se na nezbytnosti spolupráce v boji s trestnou činností a dohodli se na další spolupráci, a to zejména v oblasti kriminální policie, kdy ukrajinská policie projevila velký zájem o předání zkušeností se sloučením SKPV, vytvoření programu na ochranu svědků, reformy ukrajinského analytického odboru a pomoci při vytvoření ukrajinské letecké služby, což je jedním z aktuálních témat. Dále pak byla naznačena možnost bližší spolupráce mezi KŘP hl. m. Prahy a Národní Policií UA hl. m. Kyjev, spolupráce na mezinárodní policejní úrovni a také užší spolupráce Zakarpatské policie s českou polcií, převážně na úseku kriminální policie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…