Policie ČR: Balistické vesty jsme otestovali a reklamovali

15.10.2016 19:15

Z důvodu podezření na nevyhovující provedení přídavných balistických panelů u balistických vest typu NIJ IIIA/IV, jejichž centrální nákup jsme realizovali v roce 2014 v celkovém objemu 562 ks za 14, 3 mil. Kč, nechalo Policejní prezidium ČR tyto vesty a jejich komponenty odborně posoudit.

Policie ČR: Balistické vesty jsme otestovali a reklamovali
Foto: Policie ČR
Popisek: Policie ČR, logo.

Prvotní posudek zpracoval Kriminalistický ústav Praha a na jeho základě jsme se obrátili s žádostí o odborné posouzení na zkušebnu Vojenského technického ústavu Slavičín. Pro případné uplatnění reklamace je přitom nutné odborné posouzení a nelze vycházet z pouhých domněnek či laických testů.

Výsledkem provedených zkoušek je, že dodané balistické vesty sice splňují české normy stanovené pro požadovaný stupeň balistické ochrany, nicméně nesplňují technickou specifikaci, kterou jsme požadovali v rámci veřejné soutěže, a která je přísnější, než stanovené normy. Na základě těchto skutečností jsme se obrátili na dodavatele s reklamací celého dodaného množství balistických vest, kdy jsme situaci chtěli řešit cestou výměny za odpovídající provedení uvedené v technické specifikaci. Na to však dodavatelská společnost nepřistoupila a byla tak z naší strany vyzvána ke zpětnému odběru dodaných vest. V případě, že tak neučiní, budeme nuceni od smlouvy odstoupit.

Prioritou vedení Policie ČR při zavádění nových výstrojních a výzbrojních součástek, včetně prostředků balistické ochrany je vysoká kvalita provedení dodávaných produktů. U balistické ochrany chápeme situaci o to citlivěji, jelikož je v sázce zdraví a životy policistů a tím nepřímo i dalších osob.

Důležité však je zdůraznit, že veškeré dodané balistické vesty jsou plně balisticky odolné proti běžným střelám pistolové ráže! Problém s průstřelností jsme odhalili pouze na okraji balistického panelu a pouze za předpokladu výstřelu z dlouhé zbraně silnější ráže.

Případný výpadek balistických vest budeme řešit cestou mimořádného nákupu tak, aby odpovídající balistická ochrana policistů byla zajištěna a nedošlo vlivem reklamace a odstoupení od smlouvy k částečnému nedostatku balistických vest pro policisty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

13:21 Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

V pondělí 22. dubna 2024 se ve Strakově akademii uskutečnilo zasedání Bezpečnostní rady státu. Mezi …