Policie ČR: Bezpečnostní opatření v období velikonočních svátků

22.03.2016 16:20

Veřejnost čekají kontroly i preventivní projekty.

Policie ČR: Bezpečnostní opatření v období velikonočních svátků
Foto: policie.cz
Popisek: Policie ČR

Kontroly restauračních zařízení, monitoring bezpečnostních a kulturních akcí, kontroly chatových oblastí, zvýšený dohled nad silničním provozem po celém území České republiky, ale také preventivní projekty, ve kterých pokračujeme. To vše dnes dopoledne shrnul na dnešní tiskové konferenci ředitel pořádkové policie plk. Martin Hrinko společně s ředitelem dopravní policie plk. Tomášem Lerchem.

„Budeme především kontrolovat restaurační zařízení s cílem zjistit, zda se v nich nepodává alkohol nezletilým a mladistvým.  Dále zkontrolujeme chatové oblasti a budeme preventivně působit na veřejných shromáždění kvůli zvýšeným možným kapesním krádežím,“ na úvod sdělil ředitel pořádkové policie plk. Martin Hrinko.

Ředitel dopravní policie plk. Lerch dále shrnul dosavadní vývoj dopravní nehodovosti včetně meziročního srovnání dopravní nehodovosti v období Velikonoc a zazněly i nejčastější příčiny dopravních nehod v tomto období. Jako nejčastější příčinu uvedl nevěnování se plně řízení.

„Jako rizika nadcházejícího ročního období pro silniční provoz vnímáme především nárůst intenzity dopravy na významných tazích, nárůst počtu nemotorizovaných účastníků silničního provozu, zvýšený pohyb chodců v turisticky významných oblastech a v neposlední řadě také cestování ke vzdáleným příbuzným často svátečními řidiči,“ uvedl plk. Lerch. Stranou nezůstává ani požívání alkoholických nápojů.

Na závěr zazněla doporučení. Řidiči by se měli na cestu vždy řádně připravit, počítat s časovou rezervou, plně se věnovat řízení a pečlivě sledovat dopravní značení i aktuální dopravní zpravodajství. Cyklisté by v žádném případě neměli zapomínat na ochranné pomůcky a důležité je i užití reflexních prvků chodci při pohybu na komunikaci za snížené viditelnosti především v místech s nedostatečným osvětlením.

Policie ČR na konci tohoto týdne startuje dopravně bezpečnostní akci vyhlášenou policejním prezidentem. Policisté tak v období od 24. 3. do 28. 3. 2016 ve zvýšené míře dohlédnou na silniční provoz při akci zaměřené na dodržování pravidel silničního provozu, zákaz požívání alkoholických nápojů a na regionální úrovni nezůstanou stranou ani kulturní a společenské akce. Z preventivních aktivit v souvislosti s bezpečností silničního provozu již na začátku tohoto týdne odstartoval každoroční celorepublikový projekt „Zebra se za tebe nerozhlédne“ zaměřený na upevňování správných návyků při bezpečném přecházení silnice především u dětí.

Na zákaz požívání alkoholických nápojů před a během řízení zase cílí kampaň pořádaná ve spolupráci s Českým svazem pivovarů a sladoven s názvem „Řídím, piju nealko pivo“. V neposlední řadě pokračujeme ve společném preventivním projektu s oddělením BESIP „Vidíme se“.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

22:04 MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

Pražští radní odsouhlasili poskytnutí dotací na prevenci ve školách a školských zařízeních v Praze p…