Policie ČR: Bezpečnostní rozvojová spolupráce s Ukrajinou

25.06.2016 21:17

Na základě zájmu zahraničních kolegů o dobrou praxi Policie ČR vyjeli ve dnech 14. – 16. června 2016 zástupci české policie do Kyjeva v rámci schváleného programu „Zavedení policejních specialistů antikonfliktních týmů“ (dále jen „AKT“).

Policie ČR: Bezpečnostní rozvojová spolupráce s Ukrajinou
Foto: Policie ČR
Popisek: Policie ČR, logo.

Zájem ukrajinských kolegů navazuje na dobrou zkušenost činnosti AKT na Slovensku i v Polsku. Ředitelství služby pořádkové policie Policejního prezidia ČR v minulých letech zde úspěšně tuto praxi zavedlo.

Ukrajina prochází v současné době složitým obdobím změn administrativního aparátu, bezpečnostních složek, a paralelně se snaží ukončit ozbrojené střety na svém území. Ministerstvo vnitra Ukrajiny, po zřízení velitelství Národní policie na počátku listopadu 2015, přetváří vlastní strukturu, priority, potřeby a stejně tak činí i ukrajinská Národní policie.

Jednou z ústředních změn ukrajinské policie má být nový otevřený přístup k občanům. Součástí změn je tudíž i zásadní proměna taktiky působení ukrajinské policie při demonstracích a jiných masových shromážděních osob nebo při zásazích proti agresivnímu davu. Národní policie Ukrajiny je v této snaze podporována Poradní misí Evropské unie (EUAM), která ve spolupráci s českým ministerstvem vnitra a policií nabízí předání zkušeností a pomoc s výcvikem AKT.

Projekt pod hlavičkou bezpečnostní rozvojové spolupráce hrazený z prostředků MV ČR a částečně financovaný i Poradní misí EU zahrnoval přípravu specializovaného výcvikového programu, školení policejních specialistů na Ukrajině a dlouhodobě přispívá i k navázání pevnějších vazeb mezi oběma policejními sbory. Projekt je plánován jako dlouhodobý (min. do konce roku 2017) a zahrnuje také přizvání ukrajinských policistů na mezinárodní setkání AKT v říjnu 2016 do Prahy.

Za českou stranu se pilotního kurzu zúčastnili zástupci ředitelství služby pořádkové policie Policejního prezidia ČR (náměstek ředitele plk. Ing. Antonín Kreml a koordinátor AKT pplk. Mgr. Martin Koryčanský) a dlouholetí lektoři AKT z Krajského ředitelství policie Jihomoravského kraje (kpt. Mgr. Ivan Rittig a npor. Bc. Michal Koláček).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…