Policie ČR: Další nebezpečná vlna podvodů na Facebooku

11.08.2017 13:26

V posledních dnech a týdnech podvodníci opět začínají ve velké míře útočit na české uživatele oblíbené sociální sítě Facebook. Pomocí jednoduchého triku dokáží ty méně pozorné připravit o tisíce korun.

Policie ČR: Další nebezpečná vlna podvodů na Facebooku
Foto: Policie ČR
Popisek: Policie ČR, logo.

Přesto, že podobná vlna útoků již české sociální sítě zasáhla, s lehkou obměnou se vrací a působí uživatelům další škody. V první vlně, která odstartovala ve větším měřítku asi před dvěma lety, docházelo k masivním krádežím přístupových údajů do uživatelských profilů.

V současné době využívají podvodníci toho, že někteří uživatelé mají až příliš otevřené profily, a kdokoliv z nich může stáhnout množství fotografií a osobních informací. Následně založí profil s identickým či velmi podobným jménem a profilovou fotografií z původního (originálního) účtu. Poté se snaží kontaktovat přátele spřízněné s profilem, ze kterého byla tato data odcizena. Nepozorní uživatelé si takový profil přidají do přátel, protože znají daného člověka i jeho profilovou fotografii.

Útočníci se následně pokouší získat čísla mobilních telefonů přátel originálního profilu, kteří se nechali nachytat, a odeslat na ně ověřovací SMS pro mobilní platby (například za zakoupenou hru).

Autentická ukázka podvodných zpráv:
„hi dej mi své císlo?“  “nyní sms dorazila vodafone ?”
“Vysvetlím Ti to. Napiš mi, prosím te, ten príchozí kód. ?”

Jak se podobným útokům bránit?

V první řadě, pokud už uživatelé své telefonní číslo odeslali, by v žádném případě příchozí SMS kód neměli přeposílat nikomu dalšímu. O tomto faktu informují již sami operátoři přímo v potvrzovací SMS zprávě (viz obrázek). Podvodný facebookový profil lze poté snadno zablokovat, pokud jej nahlásí reální přátelé profilu, který byl okopírován.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…