Policie ČR: Gentleman silnic je z řad policistů

30.08.2015 16:36

Titul „Gentleman silnic“ si zasloužil policista Petr Vencl, který neváhal a při návratu z dovolené pomáhal při záchraně životů osob zraněných po střetu dvou osobních vozidel na křižovatce protínající silnice I. a II. třídy u obce Šedivec.

Policie ČR: Gentleman silnic je z řad policistů
Foto: policie.cz
Popisek: Policie ČR

V pátek 19. července 2013 se Petr Vencl vracel společně se svojí manželkou a psem z letní dovolené, „Jeli jsme s manželkou od Klášterce nad Orlicí. Když jsme dorazili na rozcestí a já zastavil, abych se rozhlédl, všiml jsem si dvou nabouraných aut, která se srazila v křižovatce. Jedno z nich zůstalo na silnici a druhé bylo odmrštěno do příkopu,“ popisuje situaci oceněný Gentleman Petr Vencl a pokračuje: „Žena byla vyděšená, já jsem ihned odstavil vozidlo u krajnice a běžel se podívat, co se stalo. Ještě s jedním pánem jsem se pustil do vyprošťování cestujících z vozidla viníka nehody, které bylo uvízlé v příkopu. Podařilo se nám vytáhnout jak řidiče, tak dvě spolujezdkyně, které jsme následně zkoušeli resuscitovat, ale bylo již bohužel příliš pozdě. Mezitím, co jsme vytahovali pasažéry z kabiny a prováděli první pomoc, další řidič podpíral hlavu ve vzpřímené poloze ženě, která seděla na zadním sedadle. Ta jako jediná jevila známky života. Bylo ji však možné uvolnit až po příjezdu hasičů a záchranné služby.“ vzpomíná Petr Vencl.

Prověřováním dopravní nehody a na základě znaleckých posudků jsme nehodu odložili, neboť viník dopravní nehody, čtyřiadvacetiletý řidič automobilu přijíždějící po vedlejší silnici, nedal přednost v jízdě a po střetu s autem jedoucí po hlavní silnici zemřel.

Matku a její dítěte se podařilo z nabouraného vozidla vyprostit a zachránit.

„Dotyčná byla ve strašném šoku, vzpomínám si, že jsem ji po vyproštění z vozidla musel silou držet ruce, když se jí pracovníci záchranné služby snažili píchnout uklidňující injekci, aby ji mohli odvézt do nemocnice. Dítě odvážel do fakultní nemocnice vrtulník letecké záchranné služby,“ vybavuje si silný zážitek Petr Vencl a dodává, že je rád, že se ženě i malému dítěti podařilo život zachránit.

Pětadvacetiletý řidič z druhého vozu utrpěl šok a lehké zranění, stejně starý spolujezdec byl zraněn těžce a byl rovněž v šoku. Celkem si tato vážná nehoda vyžádala úmrtí tří lidí. Díky bleskové reakci Petra Vencla se podařilo zachránit dva lidské životy. Gentleman silnic však kromě poskytnutí první pomoci ještě zvládl koordinovat dopravu na místě nehody, takže nedošlo k žádnému dalšímu neštěstí.

„Udělený titul Gentlemana silnic mě velice těší a tímto bych za něj ještě jednou rád poděkoval. Největší odměnou v podobné situaci je ale určitě pro každého vědomí, že zachránil to nejcennější - lidský život,“ dodává na závěr skromný Gentleman silnic Petr Vencl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

16:08 Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

Stále více spotřebitelů mění dodavatele energií. Řada z nich se přitom o proces přechodu mezi obchod…