Policie ČR: Mistrem je odstřelovač cizinecké policie

19.08.2017 7:36

Ve vojenském výcvikovém prostoru Libavá na Olomoucku se konal 19. ročník policejního mistrovství ČR ve střelbě z odstřelovací pušky s mezinárodní účastí.

Policie ČR: Mistrem je odstřelovač cizinecké policie
Foto: Policie ČR
Popisek: Policie ČR, logo.

Soutěže se letos zúčastnilo 116 závodníků – členů policejních a armádních bezpečnostních složek ze 14 zemí světa. Jedno či více dvoučlenných družstev vyslalo Německo, Slovensko, Polsko, Maďarsko, Švédsko, Rusko, Belgie, Ukrajina, Bělorusko, Estonsko, Srbsko, Izrael a USA. Českou republiku reprezentovali odstřelovači Policie ČR (zásahových jednotek, Útvaru rychlého nasazení a cizinecké policie), Hradní stráže ČR, Armády ČR, Vojenské akademie Vyškov a Vojenské policie.

Při reálném zákroku může rozhodnout i centimetr

V průběhu tří soutěžních dnů závodníci absolvovali denně 12 stanovišť, které prověřily jejich psychickou odolnost a fyzickou připravenost. Střelbu vleže, ale mnohdy i z nestandardních poloh (vsedě, vkleče) s omezeným časovým limitem jim navíc ztěžovalo extrémně teplé počasí, déšť a proměnlivý vítr. Provedení precizního výstřelu ovlivňuje několik faktorů. Správně zamířit a zasáhnout daný cíl tak vyžadovalo nejen potřebné zkušenosti, znalosti balistiky, ale i maximální koncentraci a pozornost. „K nejobtížnějším disciplínám patří vždy střelba na terč simulující reálnou situaci - například terč s vyobrazením pachatele držícího rukojmí. Minout v soutěži o centimetr znamená pouze ztrátu bodů. Při reálném zákroku to ovšem může mít tragické následky pro nezúčastněné osoby,“ připomněl technický ředitel mistrovství kpt. Marek Blažek z Útvaru policejního vzdělávání a služební přípravy a dodal, že povolání odstřelovače patří proto v ozbrojených složkách k těm nejnáročnějším.

Závodníci soutěžili jednak v kategorii jednotlivců, ale i jako dvoučlenné týmy. Právě na spolupráci v týmu, komunikaci a synchronizaci je při výcviku odstřelovačů kladen velký důraz. Kromě střelby na terče vzdálené 20 až 728 metrů, byly některé střelecké situace zaměřeny na dynamickou střelbu s časovým omezením a vyžadovaly vzájemnou spolupráci. „Zasáhnout párátko, přesný střed CD nebo číslice 1, 5 a 8 na obrázku kalkulačky na pouhých 20 metrů, bylo zdánlivě jednoduché, ale zde se právě zhodnotily kvality odstřelovače, jeho znalost vlastního zbraňového systému, zákonů balistiky a schopnost se maximálně koncentrovat,“ vysvětlil Marek Blažek.

Policista cizinecké policie – třikrát zlatý

Slavnostního vyhlášení výsledků se zúčastnil ředitel mistrovství a současně ředitel Útvaru policejního vzdělávání a služební přípravy plk. Marek Adam, velitel 143. Zásobovacího praporu Armády ČR pplk. Ing. Pavel Crhonek, náčelník střediska obsluh výcvikových zařízení Armády ČR mjr. Mgr. Bc. Václav Přikryl a vedoucí odboru služební přípravy a policejního sportu plk. Karel Agh. Ředitel Adam ve svém úvodním vystoupení připomněl, že cílem soutěže je porovnat nejen úroveň vycvičenosti mezi členy jednotlivých speciálních jednotek, ale i poskytnout prostor pro vzájemnou výměnu praktických zkušeností z reálných zákroků a zahraničních misí. Poděkoval také za spolupráci zástupcům Armády ČR, rozhodčím i dalším kolegům, kteří se na organizaci mistrovství podíleli.

Nejlépe se dařilo policistovi cizinecké policie, který vybojoval hned tři zlaté medaile. Zvítězil v soutěži Policejního mistrovství České republiky 2017 v kategorii jednotlivců i v kategorii dvojic. Na prvním místě stanul i v soutěži Mezinárodního mistrovství České republiky 2017, kde porazil odstřelovače z Ukrajiny a Běloruska. Z rukou ředitele Marka Adama převzal putovní pohár policejního prezidenta a stal se mistrem ČR ve střelbě z odstřelovací puškypro rok 2017.

Policejní mistrovství České republiky 2017 (shodné pořadí v kategorii jednotlivců i dvojic):

  1. Cizinecká policie
  2. Útvar rychlého nasazení
  3. Zásahová jednotka Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje

Mezinárodní mistrovství České republiky 2017 (kategorie jednotlivci):

  1. Česká republika
  2. Ukrajina
  3. Bělorusko

Mezinárodní mistrovství České republiky 2017 (kategorie dvojice):

  1. Ukrajina
  2. Ukrajina
  3. Bělorusko

Závodníci byli s vlastním průběhem soutěže velmi spokojeni. V příštím roce se uskuteční jubilejní, 20. ročník této soutěže, která za dobu svého trvání získala vysoký kredit u nás i v zahraničí. „Většina ze zúčastněných přislíbila svoji účast i v dalším roce, což nás velice těší,“ uzavřel Marek Blažek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

16:05 Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

Od letošního jara, souběžně s otevřením nového Domu přírody Českého krasu, uvádějí Koněpruské jeskyn…