Policie ČR: Obvinění 58 fyzických osob z podvodu

02.07.2020 16:25

Policisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ) obvinili jednu právnickou osobu a 58 fyzických osob z podvodného vykazování ve skutečnosti neposkytované nemocniční péče. Většinu obviněných převážně tvoří lékaři a zdravotní sestry jednoho nestátního zdravotnického zařízení.

Policie ČR: Obvinění 58 fyzických osob z podvodu
Foto: Policie ČR
Popisek: Policie ČR, logo.

Celková škoda způsobená zdravotním pojišťovnám podle našich závěrů přesahuje částku 19 milionů korun. Mezi obviněnými jsou i někteří pacienti, kteří měli vědomě souhlasit s použitím svých osobních údajů k vykazování fiktivních hospitalizací, ačkoliv ve vykazovaném období ve skutečnosti hospitalizováni být neměli.

Popis trestné činnosti, páchané nejméně od února 2011 do konce roku 2015, je natolik obsáhlý, že jen usnesení o zahájení trestního stíhání obsahuje 1132 stran. Rozesílání tak objemné písemnosti by bylo technicky velmi komplikované, a proto se kriminalisté NCOZ rozhodli doručit usnesení obviněným osobně.

Obviněným, jejichž podíl na trestné činnosti měl být nejzásadnější, hrozí trest odnětí svobody od 5 do 10 let (trestný čin podvodu podle § 209 odst. 1, odst. 5 písm. a trestního zákoníku spáchaný ve spolupachatelství podle § 23 trestního zákoníku). Obviněnou právnickou osobou je nestátní zdravotnické zařízení ve Středočeském kraji.

Věc dozoruje Krajské státní zastupitelství v Praze. Všechny fyzické osoby jsou stíhány na svobodě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…