Policie ČR: Pomoc při ochraně kulturního dědictví

04.02.2019 17:37

Zástupci odboru pátrání Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování (ÚSKPV) spolu s dalšími odborníky na problematiku kulturního dědictví, se již po několikáté sešli s cílem vzájemného vzdělávání a sdílení informací při ochraně uměleckých předmětů kulturní a historické hodnoty.

Policie ČR: Pomoc při ochraně kulturního dědictví
Foto: Policie ČR
Popisek: Policie ČR, logo.

Česká republika vždy lákala milovníky umění obrovským bohatstvím svých kulturních památek, stejně tak však okouzlovala nevyžádané „lovce pokladů“ v podobě vyhledávačů s detektory kovů a zloděje, v jejichž hledáčku často končí obrazy, sochy, bohoslužebné náčiní, ale i nelegálně vykopané archeologické artefakty.

Při odhalování této trestné činnosti mohou policistům jejich práci stěžovat jednak stále sofistikovanější způsoby krádeží těchto předmětů, jednak nedostatečná orientace v tom, co je vlastně předmět kulturní či historické hodnoty. Aby se zlepšilo povědomí řadových policistů o této problematice a dokázali alespoň laicky posoudit, zda jde skutečně o památku, uspořádal odbor pátrání ÚSKPV, jako metodický orgán, několik odborných seminářů a školení věnující se tomuto tématu. Odbornost tohoto vzdělávání dokladuje úzká spolupráce s Ministerstvem kultury ČR, Národním památkovým ústavem, Archeologickým ústavem Akademie věd ČR, Židovským muzeem a dalšími odborníky, kteří se podíleli na mimo resortním vzdělávání našich policistů. Ti se například na archeologickém semináři dovzdělali v problematice detektoringu ve vztahu k legislativě, archeologických nálezů vojenské povahy a archaické DNA. Policisté byli seznámeni také s problematikou evidenčních systémů v oblasti ochrany kulturního dědictví a v součinnosti s Interpolem a odborem mezinárodní policejní spolupráce proběhl také seminář na téma „Boj proti nelegálnímu obchodu s kulturními památkami“.

Policie České republiky se také v souvislosti s touto problematikou stále více angažuje na poli mezinárodní policejní spolupráce. Již potřetí jsme se aktivně účastnili celoevropské policejní operace PANDORA, kterou uspořádali španělští kolegové ve spolupráci s Interpolem, Europolem a Světovou celní organizací. Tato akce byla v České republice provedena jako společná akce Policie ČR, Ministerstva kultury ČR, Národního památkového ústavu a Archeologického ústavu Akademie věd ČR se zaměřením na kontrolu vytipovaných míst a objektů. Policisté napříč republikou kontrolovali starožitnictví a místa, kde dochází k prodeji těchto předmětů a stranou nezůstaly také archeologické lokality. Zaměřili se také na internetové prostředí, kde jsou často nabízeny předměty kulturní i historické hodnoty, které jsou z velké části vedeny v národní pátrací databázi IS PSEUD či nelegálně vykopané archeologické artefakty.

„Organizační struktura Policie ČR je dnes dostatečně nastavena čelit trestné činnosti na úseku památek bez vzniku specializované jednotky s ohledem na rozlohu naší země. Je však nezbytné neustále udržovat a prohlubovat úzkou spolupráci s mimoresortními institucemi“, sdělil plk. Jan Rybár, vedoucí odboru pátrání ÚSKPV.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…