Policie ČR: Prázdninový víkend pod dohledem

19.07.2016 16:32

Středočeští policisté se zapojili do další dopravní celorepublikové akce.

Policie ČR: Prázdninový víkend pod dohledem
Foto: Policie ČR
Popisek: Policie ČR, logo.

O víkendu ve dnech od pátku 15. července do nedělního odpoledne 17. července 2016 se uskutečnila celorepubliková dopravní akce, do které se zapojili i středočeští policisté. Do dopravního opatření bylo za Středočeský kraj nasazeno celkem 450 policistů ze všech územních odborů a dopravního oddělení silničního dohledu a dálničních oddělení.

Rozsáhlá dopravní akce byla v těchto víkendových dnech zaměřená především na dodržování stanovené rychlosti, způsobu jízdy, dodržování pravidel na železničních přejezdech, používání bezpečnostních pásů a zádržných systémů, telefonování za jízdy, na kontrolu technického stavu motorových vozidel, kontrolu, předepsaných dokladů, případně kontrolu dodržování dalších obecně platných ustanovení zákona č. 361/2000 Sb. o provozu na pozemních komunikacích a dalších předpisů souvisejících s provozem na pozemních komunikacích.

Současně při kontrolní činnosti policisté samozřejmě dohlíželi na dodržování pravidel silničního provozu a zároveň prováděli kontroly po odcizených vozidlech, věcech a pátrání po osobách.

V rámci akce byly taktéž prováděny i kontroly na dodržování zákazu požívání alkoholických nápojů a jiných návykových látek řidiči dopravních prostředků před jízdou a i v průběhu jízdy. Jedním z cílů celého dopravního opatření bylo vymýtit u řidičů před usednutím za volant alkohol a drogy.

Hlavním úkolem bylo zejména snížit počet dopravních nehod a přestupků na pozemních komunikacích.

Středočeští policisté v rámci dopravní akce v průběhu těchto víkendových dnů zkontrolovali celkem 3 939 motorových vozidel. Po dobu provádění kontrolní činnosti bylo zjištěno celkem 885 přestupků, z nichž bylo 854 vyřešeno uložením blokové pokuty na místě v celkové výši 320 800,- Kč a dále 31 přestupků bylo oznámeno správním orgánům.

Nejčastější dopravní přestupky:

  • nedodržení rychlosti 194
  • nevyhovující technický stav 147
  • nepoužití bezpečnostních pásů 100
  • vozidla bez dálniční známky 26
  • požití alkoholických nápojů 11
  • přestupky motocyklistů 9
  • nepoužití zádržného systému 4
  • porušení zákona č. 111/1994Sb 3
  • požití návykových látek 3
  • přestupky chodců 3
  • přestupky cyklistů 2

Dále byl zjištěn jeden řidič, který požili před jízdou alkohol a je podezřelý z trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky. Při akci byli zjištěni dva pachatelé trestné činnosti a čtyři řidiči nepředložili doklad o pojištění odpovědnosti.

V rámci dopravně bezpečnostní akce byly policejní hlídky rozmístěny na vytipovaných pevných stanovištích všech okresů ve Středočeském kraji, kde vykonávaly kontrolní činnost . Dále byly do dopravního opatření nasazeny pohyblivé motorizované policejní hlídky, které monitorovaly pohyb všech účastníků silničního provozu. Celá akce probíhala v různých časových intervalech, a to nejen v denních hodinách, ale i v nočních a brzkých ranních hodinách. Policisté při provádění kontrolní činnosti samozřejmě k jejímu zintenzivnění využili speciálních služebních vozidel značek Škoda Superb VW Passat, a to především na rychlostních komunikacích a dálnicích

Na území Středočeského kraje budou i v následujících dnech probíhat další dopravně bezpečnostní opatření, a to uskutečněné individuálně územními dopravními inspektoráty nebo ve spolupráci s policisty krajského ředitelství dopravního oddělení silničního dohledu a dálničních oddělení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…