Policie ČR: Průkaz ZTP a ZTP/P na zpoplatněných komunikacích

21.02.2021 10:59

Postup při kontrolách na zpoplatněných komunikacích pro osoby s průkazem ZTP nebo ZTP/P.

Policie ČR: Průkaz ZTP a ZTP/P na zpoplatněných komunikacích
Foto: Policie ČR
Popisek: Policie ČR, logo.

Policie ČR v současné době ve velké míře eviduje dotazy občanů, kteří se ptají, jaký je náš postup při kontrolách osvobození v rámci časového zpoplatnění komunikace. Konkrétně se jedná o případy uplatnění osvobození ze zpoplatnění komunikací pro osoby s průkazem ZTP nebo ZTP/P.

Anketa

Pokud by vláda vyhlásila totální a úplný lockdown na 14 dní, byli byste pro?

66%
34%
hlasovalo: 23233 lidí

Dotazy se nejčastěji týkají toho, zda při uplatnění osvobození pro vozidla přepravující osoby s průkazem ZTP nebo ZTP/P musí být vozidlo nahlášeno do konkrétní evidence. Zde sdělujeme, že v původním návrhu zákona byla skutečně povinnost pro držitele průkazu ZTP vložit registrační značku vozidla do příslušného systému. V rámci legislativního procesu bylo však předmětné ze zákona vypuštěno pozměňovacím poslaneckým návrhem. Výjimka z povinnosti uhradit časový poplatek tedy zůstává bez nutnosti vkládat registrační značku vozidla, které bude přepravovat držitele průkazu ZTP nebo ZTP/P do evidence osvobozených vozidel.

Rovněž upozorňujeme, že nový systém kontroly není nastaven na tzv. principu objektivní odpovědnosti. Projetí přes úsek, kde se nachází kontrolní brána neznamená pro vozidla přepravující osoby s průkazem ZTP nebo ZTP/P, že bude věc řešena jako přestupek automatizovaně. Systém kontroly zůstává na mobilním dohledu hlídek Policie ČR a Celní správy, které se k branám budou připojovat a v provozu provádět kontrolu vybraných vozidel na základě podnětů ze zařízení. V praxi tak hlídka zastaví vozidlo, které neprochází v evidenci a dotáže se řidiče, zdali je ve vozidle držitel průkazu ZTP nebo ZTP/P. Pokud tomu tak bude, může po skončení kontroly vozidlo pokračovat dále v jízdě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

10:04 MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

Hlavní město chce podpořit rozvoj elektromobility prostřednictvím dvou projektových záměrů. V případ…