Policie ČR: První přestupek byl zjištěn ihned po vzlétnutí vrtulníku

26.06.2016 17:33

V pátek 24. června 2016 proběhla v kraji dopravně bezpečnostní akce za účasti vrtulníku Letecké služby Policie České republiky a za využití 14 dopravních hlídek, které byly z naprosté většiny vybaveny vozidly s radary a záznamovým zařízením.

Policie ČR: První přestupek byl zjištěn ihned po vzlétnutí vrtulníku
Foto: Policie ČR
Popisek: Policie ČR, logo.

Akce započala v podvečerních hodinách a trvala až do jedné hodiny po půlnoci. Zmíněné hlídky „operovaly“ především na silnici I/33 což je tah z Hradce Králové do Náchoda, ale také na silnici I/11 a na dálnici číslo 11. Čas akce a lokality byly natipovány vzhledem ke značnému provozu a opakovanému porušování dopravních předpisů. Při této akci jsme se především zaměřili na porušování maximální povolené rychlosti, nesprávné předjíždění a nebezpečný způsob jízdy. V současné době na silnici I/33 probíhá řada oprav a s tím spojené dopravní omezení, s čímž souvisí i přechodně nainstalované dopravní značení, které je nutno respektovat.

Shodně jako některá z vozidel tak i vrtulník byl vybaven kamerovým systémem, který z výšky několika set metrů monitoroval páchání přestupků, a až na vzdálenost několika kilometrů, tento obrazový materiál předával do obrazovky na pozemním stanovišti. Tento obraz byl doplněn online spojením vrtulníku s pozemními hlídkami a pevnými stanovišti pomocí radiostanice. S vrtulníkem spolupracovaly dvě až tři pohyblivé hlídky a pevné stanoviště, kdy ostatní hlídky působily samostatně. Prvním ze zjištěných přestupků byl zahraniční řidič, který předjížděl tam, kde to zákon neumožňuje. Nutno podotknout že daný přestupek byl zjištěn hned v první minutě letu vrtulníku.

Při akci jsme zjistili téměř 100 spáchaných přestupků, jejíž většinu jsme vyřešili blokovou pokutou v celkové výši přesahující 60 tisíc korun, 11 přestupků jsme oznámili příslušným správním orgánům. Součástí těchto oznámení bylo i v pěti případech uložení kauce, celkem v hodnotě 27 tisíc korun. Nedílnou součástí těchto oznámení bude i v některých případech kamerový záznam páchaného přestupku, aby mohl příslušný orgán řádně rozhodnout. (názorné video viz příloha v souvislostech)

Více jak polovina spáchaných přestupků bylo právě překročení povolené rychlosti, dále jsme nejčastěji řešili jízdu na červenou, nesprávné předjíždění a několik případů špatného technického stavu vozidel. Rovněž byli řešeni i dva chodci a cyklista, kteří se dopustili přestupku, a 3 vozidla kontrolovaná na dálnici neměla dálniční známku. U každého z řidičů byla provedena dechová zkouška, která byla až na jeden případ negativní. Jediná pozitivní „dechovka“ prokázala hodnotu vyšší nežli jedno promile, díky čemuž je řidič nyní podezřelý ze spáchání trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky.

Na jednom z pevných stanovišť u České Skalice na tahu na Náchod resp. Polsko byl přítomen i polský kolega, který na místě usnadňoval komunikaci mezi zahraničními přestupci a českými policisty. Nutno podotknout, že komunikaci rovněž usnadnilo seznámení řidiče s možností dohledu na silniční pravidla i ze vzduchu.

V kraji preferujeme neskrytý dohled dopravních policistů, který má preventivní charakter a odradí tak některé řidiče od porušování zákonů. Však konání těchto výše popsaných akcí, kde je využito vrtulníku a civilních vozidel s náležitou technikou, je v tomto rozměru občas zapotřebí, abychom ty ostatní neukázněné řidiče, motivovali k dodržování pravidel, bohužel již v rámci represe.

Cílem všech dopravních akcí a kontrol je snížit počet dopravních nehod v kraji, společně se škodami na životech zdraví a majetku. Kupříkladu v roce 2015 na silnici I/33 zemřely 4 osoby a dalších více jak 70 osob bylo zraněno.

V dopravních akcích hodláme v kraji pokračovat, a to především v časech se zvýšenou intenzitou provozu a v lokalitách se zvýšeným počtem porušování zákonů. Na první z dopravních akcí v kraji není zapotřebí dlouho čekat. Stejně tak jak v celé republice, tak i u nás v kraji bude po první tři prázdninové víkendy probíhat další z dopravních akcí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…