Policie ČR: Společná centra policejní a celní spolupráce

23.10.2018 9:58

Společná centra policejní a celní spolupráce jsou pracoviště zřizovaná na základě mezinárodních smluv a následných prováděcích ujednáních, kde společně působí policisté a celníci sousedních zemí. Zde si operativně vyměňují informace a podílejí se na koordinaci mezinárodní policejní spolupráce v příhraničních oblastech. Česká republika má v současné době šest společných center, která pokrývají spolupráci se všemi sousedními státy. Policie České republiky je do tohoto projektu aktivně zapojena od září 2018.

Policie ČR: Společná centra policejní a celní spolupráce
Foto: Policie ČR
Popisek: Policie ČR, logo.

První aktivita projektu „Posilování aktivit společných center policejní a celní spolupráce v EU“, školení týkající se fenoménu přeshraniční kriminality se zaměřením na autokriminalitu, se uskutečnila ve dnech 24. až 26. září 2018 na pracovišti společného centra policejní a celní spolupráce ve Schwandorfu. Školení se účastnili čeští, bavorští, saští policisté i specialisté na problematiku týkající se autokriminality ze společných center policejní a celní spolupráce z několika zemí EU. Cílem semináře bylo především vyměnit si zkušenosti i informace, seznámit se s novinkami oblasti autokriminality a sdělit si poznatky z oblasti odcizených vozidel a jejich uložených dat důležitých pro další trestní řízení. Součástí třídenního školení byly i odborné prezentace pracovníků od Bayerisches Landeskriminalamt, specializující se na boj proti krádežím vozidlům v SRN, způsobům krádeží vozidel a mnoho dalších. Tato přeshraniční česko-německá spolupráce prohloubila vzájemné vztahy a spolupráci i do dalších let.

Projekt je financován Evropskou komisí z Fondu pro vnitřní bezpečnost (ISF). Prostřednictvím Fondu pro vnitřní bezpečnost (ISF) Evropská komise přímo podporuje provádění strategie vnitřní bezpečnosti EU, spolupráci států v oblasti vymáhání práva a řízení vnějších hranic EU. Financovány jsou například podpora správní a operativní koordinace a spolupráce, vytváření sítí, zřizování a provozování informačních systémů, nákup potřebných zařízení, podpora a rozvoj vzdělávacích programů.

Koordinátorem projektu je německé Spolkové policejní prezidium se sídlem v Postupimi, jako zástupce sítě společných center policejní a celní spolupráce v EU. Projekt je plánován na období let 2018 až 2021 a jeho celkový rozpočet je přibližně 13 mil. Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…