Policie ČR: Vyhodnocení bezpečnostního opatření

29.01.2015 16:29

Policie ČR zrealizovala mimořádné bezpečnostní opatření k akcím konaným u příležitosti uctění památky padlých a 70. výročí osvobození koncentračního tábora v Osvětimi. Pořadatelem akcí byl Evropský židovský kongres, zúčastnilo se jich asi pět stovek hostů a více než stovka novinářů. Odehrály se krátce po teroristických útocích ve Francii. Proto byla Policie ČR nucena zvýšit bezpečnostní standardy, permanentně spolupracovat napříč českou i mezinárodní zpravodajskou komunitou a aktuálně vyhodnocovat možná rizika.

Policie ČR: Vyhodnocení bezpečnostního opatření
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policisté, ilustrační foto

Účast předem potvrdilo celkem 24 osob na úrovni prezidentů a předsedů parlamentů, včetně předsedy Evropského židovského kongresu, jimž na základě mezinárodních úmluv náleží ochrana, kterou zajišťovali zejména příslušníci Útvaru pro ochranu ústavních činitelů ochranné služby a Útvaru na ochranu prezidenta ČR. Nadto policisté obstarávali také ochranu vybraným ústavních činitelů České republiky. Akce se konaly se zejména na Pražském hradě a v jeho okolí, v Obecním domě, v Terezínském památníku. Zvláštní režim byl stanoven také na Letišti V. Havla a na trasách nebo v místech ubytování chráněných osob.

Do bezpečnostní akce, která ze strany Policie ČR trvala pět dní (přičemž přípravy zabraly několik týdnů), velitelé zapojili celkem 6 000 policistů ze 13 útvarů Policie ČR a organizačních článků Policejního prezidia ČR. Odsloužili dohromady 45 000 hodin. Jednalo se zejména kromě výše zmíněných ochranných služeb také o pražskou policii a policisty z Územního odboru Litoměřice, zapojili jsme také Leteckou a Pyrotechnickou službu a v Praze navíc operoval i Útvar rychlého nasazení.

V praxi provedení policejního opatření spočívalo v předchozím důkladném zabezpečení uvedených prostor, včetně hotelů. Provedli jsme zevrubné pyrotechnické a bezpečnostní prohlídky a zkontrolované prostory jsme zajistili jak fyzicky, tak i technicky. Po ukončení kontrol jsme na daných místech stanovili zvláštní režim pohybu osob. V bezprostřední blízkosti objektu Pražského hradu byla využita dopravně inženýrská regulace k regulaci pohybu vozidel a ke kontrole osob. Obdobně se postupovalo při zajištění Obecního domu a objektu Památníku Terezín. Rovněž vnitřní prostor památníku pyrotechnici i psovodi ochranné služby ústavních činitelů pečlivě prohlédli.

Další okruh bezpečnostních nařízení se uskutečnil v prostorách pražského letiště. Posílili jsme všechny druhy speciálních služeb (specialisté na doklady, pyrotechnici, psovodi, odstřelovači, speciální zásahová jednotka apod.) a také tady byl stanoven zvláštní režim.

V průběhu bezpečnostního opatření jsme zaznamenali dvě mimořádné události, které se také podařilo ihned vyřešit. V úterý 27. ledna minutu po půlnoci zavolal anonym na linku tísňového volání 158 a oznámil, že „v Obecním domě je bomba na prezidenta.“ V tu dobu už se v budově žádné chráněné osoby nenacházely, přesto policisté zintenzívnili své nasazení. Prostory Obecního domu nebylo nutné evakuovat, byly již předem prohlédnuty a policisté si byli jisti tím, že tam nikdo nemohl výbušninu vnést. Pražští policisté v krátké době zjistili, že volal jednatřicetiletý muž, který se ke svému jednání posléze přiznal. Vyšetřovatel ho obvinil z trestného činu šíření poplašné zprávy, za což mu hrozí až tři roky vězení. Více k tomuto incidentu naleznete zde.

Příslušníci Útvaru pro ochranu ústavních činitelů zase odhalili majitele dronu. Malý bezpilotní prostředek v inkriminovanou dobu (úterní dopoledne) létal v bezprostřední blízkosti zastupitelského úřadu Spojených států amerických. Policisté si ověřili, že šestatřicetiletý muž z Norska neměl žádné vedlejší protiprávní úmysly a že záběry, které nijak neohrozily bezpečnost, pořizoval z osobních zájmů.

Finanční náklady na toto opatření jsme předběžně vyčíslili na 10,5 milionů korun. Jedná se zejména o mzdové prostředky a ostatní náklady (pronájem detekční techniky, zajištění dopravního značení a apod.).
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…