Policie ČR: Výroční zpráva NPC za rok 2016

28.05.2017 9:04

Výroční zpráva Národní protidrogové centrály služby kriminální policie a vyšetřování Policie České republiky za rok 2016 tradičně shrnuje situaci v oblasti nelegálních drog na území České republiky z pohledu orgánů vymáhajících právo.

Policie ČR: Výroční zpráva NPC za rok 2016
Foto: Policie ČR
Popisek: Policie ČR, logo.

Zaměřuje se na zásadní vývojové trendy v oblasti nelegální výroby a obchodu s omamnými a psychotropními látkami a jedy, na míru angažovanosti jednotlivých organizovaných zločineckých uskupení, která jsou do této trestné činnosti zapojena a zároveň se snaží nastínit možný vývoj drogové scény v České republice a rizika s ním spojená. Výroční zpráva je doplněna statistickými a kazuistickými daty, o která se popisovaný stav argumentačně opírá.

Česká republika v oblasti obchodu s nelegálními drogami čelí od roku 2007 postupné změně produkčních a distribučních trendů. Produkční a distribuční trhy, historicky postavené na komunitní a lokální bázi, jsou doplňovány aktivitami organizovaných zločineckých uskupení, která organizují velkoobjemovou produkci a distribuci metamfetaminu a marihuany, a to jak v mezinárodním tak vnitrostátním měřítku. Z pohledu vymáhání práva dochází ke zvyšování počtu stíhaných osob, což společně s příslušnými epidemiologickými daty významně vypovídá o míře dostupnosti a nabídky nelegálních drog v ČR. Svou kriminální aktivitu vyvíjejí v drogové oblasti etnicky podmíněná zločinecká uskupení, která z území či přes území ČR organizují mezinárodní přepravu nelegálních drog zejména heroinu a kokainu. Aktivity vietnamských zločineckých uskupení zaměřené na pokrytí zvýšené poptávky po metamfetaminu a marihuany ze zahraničí, mají významný vliv na mezinárodní postavení České republiky, zejména ve vztazích k sousedním zemím. Zásadní hrozby představuje rovněž zesilující mezinárodní obchod s chemickými látkami, prekurzory, novými syntetickými drogami a zneužívaní psychoaktivních léčivých přípravků a chemických látek obchodovaných zejména v kyberprostoru.

Primární drogová kriminalita ve všech svých formách patří k plně latentní trestné činnosti s významnými zdravotními, sociálními a kriminogenními dopady. Projevuje se však i v dalších formách trestné činnosti, zejména pak sekundární drogové trestné činnosti, převážně majetkového charakteru. Podle expertních odhadů tvoří problémoví uživatelé minimálně jednu třetinu pachatelů z celkového počtu registrovaných trestných činů.

Trestně-právní data vypovídají o přímé úměře mezi kapacitami alokovanými k vymáhání práva v oblasti nelegálních látek a kvantifikovanými výsledky. Aktuálně deklarovaný pokles kriminality v ČR, se u drogové trestné činnosti s hodnotou poklesu 0,1%, pohybuje v úrovni statistické chyby. Důsledné vymáhání všech protiprávních deliktů na úseku nelegálních drog včetně netrestních, jež je prioritou Policie ČR od roku 2013, se jednoznačně odráží v ukazatelích počtu osob stíhaných za drogové trestné činy a následně i v počtu odsouzených za tyto trestné činy. V posledních pěti letech lze sledovat nárůst zhruba o tisíc osob ročně.

Převážná většina odhalených drogových trestných činů v ČR je spojena s výrobou, pašováním a prodejem drog. Pachatelé trestného činu přechovávání omamné a psychotropní látky a jedu tvoří v průměru zhruba 14%. Z toho je patrná trvalá orientace vymáhání práva na snižování nabídky nelegálních drog v České republice, zejména v úrovni výroby, distribuce dovozu a vývozu nelegálních drog. Nejvyšší podíl trestných činů představuje drogová kriminalita spojená s metamfetaminem a konopnými látkami. Celkový podíl cizinců v oblasti páchání drogové trestné činnosti představuje cca 10%.

Největší koncentrace skutků primární drogové trestné činnosti je ve velkých městských aglomeracích, středních a severozápadních Čechách a severní Moravě. Obchod s omamnými a psychotropními látkami v nejzávažnějších formách zpravidla ovládají cizinci, čeští občané se zapojují do distribučních i produkčních úrovní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…