Policie ČR: Výroční zpráva Národní protidrogové centrály za rok 2019

27.06.2020 13:00

Výroční zpráva Národní protidrogové centrály služby kriminální policie a vyšetřování Policie České republiky za rok 2019, vydaná u příležitosti Mezinárodního dne boje proti drogám, tradičně shrnuje situaci v oblasti nelegálních drog na území České republiky z pohledu orgánů vymáhajících právo a je doplněna statistickými a kazuistickými daty.

Policie ČR: Výroční zpráva Národní protidrogové centrály za rok 2019
Foto: Policie ČR
Popisek: Policie ČR, logo.

V roce 2019 se stále více projevovaly poznatky posledních let o přesunu především velkoobjemové výroby metamfetaminu na území sousedních států, např. Polska, Spolkové republiky Německo, a také Nizozemí, odkud je metamfetamin vyvážen přímo do míst odběru zejména v SRN anebo zpět do ČR. Přesun velkokapacitních laboratoří se odráží i v poklesu celkového množství zajištěné látky.

V souvislosti s výrobou metamfetaminu v Nizozemí a v Belgii byly rovněž zaznamenány informace o průmyslové výrobě metamfetaminu v řádech stovek kilogramů, realizované mexickými organizovanými kriminálními skupinami ve spolupráci s místními skupinami za využití prekursoru BMK.

Určitým novým segmentem na evropském metamfetaminovém trhu mohou být aktivity mexických skupin v souvislosti s dovozem metamfetaminu z Mexika do Nizozemí, odkud je dále obchodován do dalších evropských zemí.

Ve vztahu k velkoobjemové výrobě metamfetaminu na území České republiky lze hovořit o větším zapojení občanů České republiky, které může souviset právě s částečným přesunem výroby organizované vietnamskými kriminálními skupinami do dalších evropských zemí. Rok 2019 se v oblasti výroby metamfetaminu na našem území vyznačoval výskytem nových typů léčivých přípravků s obsahem pseudoefedrinu a pomocných látek původem z nelegálního dovozu.

V oblasti velkoprodukce konopných drog, stejně tak jako v celé řadě evropských zemí, převládá intenzivní zapojení balkánských organizovaných kriminálních skupin.

Případy realizované orgány činnými v trestním řízení v roce 2019 v oblasti nelegálního obchodu s konopnými drogami ukazují na pokračující tendence zřizování menších pěstebních provozů, a to jak vnitřních, tak i venkovních, na území klimaticky příznivějších regionů na jihu Moravy.

Obchod s marihuanou zejména v menších množstvích proniká do virtuálního prostředí, stejně tak jako je tomu u ostatních drog. V případě marihuany se však téměř výhradně jedná o vývoz domácí produkce.

V roce 2019 byl rovněž zaznamenán další nárůst případů obchodu s kokainem v kyberprostoru, a to jak v malých množstvích, která jsou určena koncovým uživatelům, tak v objemech v řádech kilogramů směřujících k další distribuci. V této souvislosti jsou stále častěji realizovány záchyty zásilek u přepravních společností, nejčastěji na v příhraničních oblastech tranzitních států. Zachycené zásilky kokainu jako v minulých letech nejčastěji pocházely z Holandska a Belgie.

Stejně tak lze v uplynulém roce konstatovat nárůst počtu záchytů látky MDMA i objemu obchodů s touto látkou, a to jak v podobě tablet XTC, tak v podobě prášku určeného k dalšímu zpracování. Tento trend souvisí jak se zvyšující se poptávkou po této látce, tak její snazší dostupností v kyberprostoru.

I obecně lze konstatovat pokračující nárůst obchodování s tradičními drogami v kyberprostoru a související rozmach zásilkové přepravy. Díky spojení sil v rámci mezinárodní policejní spolupráce lze však konstatovat výrazný nárůst v lokalizaci jednotlivých serverů a následné úspěšné uzavírání tržišť. Poměrně novým trendem v této oblasti je přechod distributorů omamných a psychotropních látek na vlastní platformy, většinou za pomocí komunikátorů. Mezi nejčastější patří Telegram a Wickr,

Obchod s heroinem i nadále ovládají organizované kriminální skupiny zejména původem ze Západního Balkánu. Pokračujícím trendem je multinárodnost těchto organizovaných zločineckých skupin a jejich zaměření na více komodit nelegálních látek nebo i kombinaci s komoditami legálními.

Tématem nabývajícím na významu jsou úniky léčiv z lékárnické distribuce a celkový nárůst problému se zneužíváním léčivých přípravků na bázi opiátů, benzodiazepinů, analgetik, hypnotik a anxiolytik. V oblasti substituční léčby se doposud nepodařilo prosadit účinnou regulaci a stále dochází k častému zneužívání substitučních přípravků, a to i z řad uživatelů bez jakékoliv předchozí zkušenosti s opiáty.

V nelegálním obchodu s anabolickými steroidy pokračuje trend z minulých let, kdy jsou pachatelé této trestné činnosti napojeni na dodavatele těchto látek ze zemí s nižší nebo žádnou mírou regulace držení anabolických steroidů. Novým trendem se již druhým rokem po sobě jeví v této oblasti zneužívání polymerů aminokyselin (tzv. peptidů).

V problematice prekursorů drog představuje stěžejní problém únik červeného fosforu do nelegálního prostředí. V roce 2019 byl zaznamenán zvýšený dovoz červeného fosforu do ČR z Polska. Celkové zobchodované množství červeného fosforu v roce 2019 činí 353 kg, přičemž pro legální spotřebu v ČR pro průmyslové zpracování je potřeba pouze cca 60 kg/rok. Organizovaný zločin se v této oblasti pružně snaží vyhnout zákonům a přijímaným opatřením a stále hledá nové produkty, resp. látky, které nejsou pod mezinárodní kontrolou, tzv. pre-prekursory k výrobě drog. Tyto se snaží rychle a v dostatečném množství vyrobit, nejčastěji v Asii, a následně pak dopravit do nelegálních laboratoří po celém světě.

Z hlediska vymáhání práva opětovně narostl počet stíhaných osob, za trvalé orientace orgánů činných v trestním řízení na snižování nabídky nelegálních drog v České republice, a to zejména v úrovni výroby, distribuce dovozu a vývozu nelegálních drog. Nejvyšší podíl trestných činů v České republice stále představuje drogová kriminalita spojená s metamfetaminem a konopnými látkami. Zapojení cizích státních příslušníků do drogové trestné činnosti zůstává okolo 10% všech pachatelů, kdy zpravidla ovládají obchod v nejzávažnějších formách. Stále častěji je zaznamenávána větší vzájemná provázanost členů jednotlivých skupin a jejich spojování, spolupráce a zaměření na více komodit s vysokou mírou zastírání nelegálních aktivit a za využití celé škály dostupných prostředků.

Hodnota zajištěných OPL v roce 2019 činí 491.583.850,- Kč, přičemž tato hodnota je orientační, je počítáno s nejnižší možnou cenou, kdy v případě vývozu OPL do zahraničí by hodnota byla několikanásobně vyšší.

brig. gen. Mgr. Jakub Frydrych
ředitel

Celou výroční zprávu najdete ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

13:21 Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

Ředitelství vodních cest ČR uvedlo do plného provozu modernizované ochranné stání pro velká plavidla…