Policie: Detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu zadrželi údajného „Vora v zakoně“

21.03.2016 15:15

Na případu s krycím názvem Morbus začali pracovat detektivové ÚOOZ SKPV na začátku roku 2015. V té době se však již delší čas zajímali o aktivity konkrétní skupiny cizinců ze zemí bývalého Sovětského svazu. Podle informací, které postupně nashromáždili, měla v Praze a Karlových Varech působit organizovaná skupina osob původem z Gruzie, Ukrajiny, Arménie a Ruské federace už od roku 2013.

Policie: Detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu zadrželi údajného „Vora v zakoně“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policisté, ilustrační foto

Řídící funkci v celé skupině měl mít muž (1963), který byl prostřednictvím mezinárodní policejní spolupráce identifikován jako občan Ruské federace, narozený v Gruzii. V České republice tento muž žije legálně od roku 2012 a podle detektivů, kteří se dlouhodobě věnují ruskojazyčným zločineckým strukturám, jde o tzv. Vora v zakoně, v ruskojazyčném závadovém prostředí uznávanou kriminální autoritu.

Tato skupina měla podle detektivů řadu podezřelých aktivit. Jejich činnost byla dobře organizovaná a velký důraz byl kladen na to, aby veškerá činnost byla tzv. „v mezích zákona“ nebo byla obtížně odhalitelná. Podle detektivů ÚOOZ však v jednom případě udělali chybu a za tu jsou dnes trestně stíháni.

V druhé polovině roku 2015 se obviněný Vor v zakoně měl vložit svou autoritou do řešení problému s povolením vydání víza opravňujícího pro konkrétní osoby z Gruzie pobyt v České republice. Osoby, které měly tato víza zařídit a obstarat (jednalo se o ruskojazyčné občany ČR) však svou část dohody nesplnily a proto měla ze strany Vora v zakoně a jemu podřízených osob následovat v září 2015 násilná akce ve formě vydírání.

K samotné realizaci přistoupili detektivové ÚOOZ dne 16. února 2016, kdy zadrželi v městských částech Praha 2 a 9 dvě osoby, které později obvinili z vydírání, spáchaného formou spolupachatelství, které se měly dopustit jako organizovaná skupina. Oba obvinění jsou stíháni vazebně a v případě prokázání viny jim hrozí až osmiletý trest odnětí svobody. Detektivové zároveň podezírají z uvedeného trestného činu i další osobu (občan Ukrajiny, ročník 1980), která se nenachází na našem území a po této osobě detektivové pátrají.

Podezřelý, kterého detektivové označují za Vora v zakoně, byl ve spolupráci s příslušníky Útvaru rychlého nasazení zadržen ve svém bydlišti. Druhou zadrženou a následně obviněnou osobou je občan (1983) Arménie, dlouhodobě žijící v ČR.

Současně s realizací těchto osob provedli v Praze detektivové ÚOOZ ve spolupráci s cizineckou policií dvě rozsáhlé kontroly, zaměřené na dodržování zákonných podmínek pobytového režimu cizinců na území ČR. Kontroly směřovaly na místa, kde se podle operativních informací měly zdržovat další osoby jednající údajně ve prospěch zadrženého Vora v zakoně. Tato domněnka detektivů se potvrdila. Kontroly odhalily občana (1973) Ukrajiny, který se za pomoci padělaného cestovního dokladu vydával za občana Polska. Tuto osobu si na místě převzali kolegové z cizinecké policie k dalšímu opatření.

Případem se detektivové ÚOOZ i nadále zabývají. Věc dozoruje Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kancelář prezidenta republiky: Prezident Petr Pavel navrhl Senátu ústavní soudce

7:23 Kancelář prezidenta republiky: Prezident Petr Pavel navrhl Senátu ústavní soudce

Prezident republiky Petr Pavel předložil podle čl. 84 odst. 2 Ústavy ČR a § 6 zákona č. 182/1993 Sb.…