Policie: Jedním autobusem cestovalo 13 Somálců, všichni nelegálně

18.05.2015 20:46

S nárůstem nelegální migrace cizinců ze zemí Středního východu a Afriky roste také počet „záchytů“ padělaných dokladů. Kontrolami to odhalují policisté cizinecké policie. Jenom za období posledních tří týdnů bylo Odborem cizinecké policie KŘP Ústeckého kraje zajištěno 31 padělaných nebo pozměněných dokladů.

Policie: Jedním autobusem cestovalo 13 Somálců, všichni nelegálně
Foto: Archiv
Popisek: Uprchlíci, ilustrační foto

Během akce vyhlášené na 25. dubna 2015 policisté při kontrole autobusu na dálnici D8 narazili na početnou skupinku migrantů. Třináct Somálců, deset mužů a tři ženy, cestovalo přes naše území v mezinárodním linkovém autobuse na trase z Říma do Berlína. Cizinci ve věku 16 – 45 let se policistům prokázali celkem osmnácti doklady – třinácti italskými cestovními pasy pro cizince a pěti povoleními k pobytu v Itálii. Zkušení policisté ihned poznali, že se jedná o padělky. Migranti byli zajištěni a eskortováni na služebnu cizinecké policie k provedení dalších úkonů. V rámci readmisní dohody byli následně předáni do Rakouska. Policistům se podařilo prokázat, že na naše území přicestovali z tohoto státu. Ve výpovědích cizinci uvedli, že důvodem k útěku byla tíživá situace a válečný stav jejich země. Jejich cílovou zemí destinací mělo být Švédsko a Finsko, kde údajně žije někdo z jejich příbuzných nebo známých. Podle svých slov si doklady pořídili v Itálii.

O dva dny později byli opět na D8 v mezinárodním linkovém autobuse kontrolováni další dva Somálci, 17 a 19 let. I oni policistům předložili padělané „italské“ doklady. Cizinci byli v rámci readmisní dohody předáni rakouským orgánům.

Poslední dubnový den byli zadrženi dva Alžířané, kteří cestovali autem s padělanými doklady – viz tisková zpráva 5. května 2015.

Minulý týden v pátek, 8. května 2015, policisté kontrolovali 2 občany Íránu, 32letého muže a o rok mladší ženu. Ti cestovali mezinárodním autobusem z Maďarska do SRN. Cizinci se prokázali dvěma padělky řeckých průkazů totožnosti. Falešné doklady si údajně sehnali v Turecku, odkud potom odcestovali do Maďarska. Dvojice migrantů byla umístěna do záchytného zařízení a bylo s nimi zahájeno správní řízení o vyhoštění.

Tento týden, 12. května 2015, kontrolou neprošli čtyři cizinci (muži ve věku 17, 18, 22 a 27 let) – tři osoby se státní příslušností Somálsko a jeden občan Gambie. Jeden Somálec byl zcela bez dokladů a zbývající předložili padělky „italského“ pasu a povolení k pobytu. O tom, že cestují s falešnými doklady, prý věděli. Čtveřice cizinců bude pravděpodobně předána rakouským orgánům.

V souvislosti s nárůstem nelegální migrace cizinců zintenzivňují policisté cizinecké policie pobytové kontroly. Zaměřují se především na hlavní migrační trasy. Cizinci často využívají mezinárodní spoje prostředků hromadné přepravy osob.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…