Policie je připravena na příjezd prezidenta Čínské republiky

26.03.2016 15:50

Příprava bezpečnostních opatření v souvislosti s návštěvou čínského prezidenta v Praze vrcholí. Plánovaná bezpečnostní opatření se samozřejmě zpřísňují a to v souvislosti s vyhlášením prvního stupně ohrožení terorismem v ČR. V praxi to znamená, že ve vytipovaných lokalitách budou nasazeny smíšené hlídky policistů a vojáků.

Policie je připravena na příjezd prezidenta Čínské republiky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policista s rukou na zbrani

Policie ČR touto cestou zároveň upozorňuje na bezletové zóny, které jsou stanoveny pro Pražský hrad, Úřad Vlády ČR a zámek v Lánech. Respektovat bezletové zóny jsou povinni taktéž zástupci médií a zákaz letu v těchto oblastech platí i pro drony a jiná obdobná zařízení. Výskyt dronu v bezletové zóně může být chápán jako bezprostřední ohrožení bezpečnosti chráněných osob a policisté budou při eliminaci tohoto rizika postupovat v souladu se zákonem.

Aktualizována byla také tisková zpráva KŘP hlavního města Prahy, kterou naleznete zde.


Policie ČR standardně poskytuje ochranu zahraničním delegacím přijíždějícím na naše území, a to na základě mezinárodních dohod. Nepřetržitě vyhodnocujeme bezpečnostní situaci nejen u nás, ale i ve světě.  Na tomto spolupracujeme i se zahraničními partnery. Zjištěným poznatkům následně přizpůsobujeme nastavená bezpečnostní opatření, která však nelze příliš konkretizovat z taktických důvodů, nicméně jsou nastavena i s ohledem na význam chráněné osoby, která do ČR přijíždí.

Na zajištění bezpečnosti prezidenta Čínské lidové republiky se budou podílet stovky policistů jak z Útvaru pro ochranu ústavních činitelů a Útvaru pro ochranu prezidenta ČR tak i dalších specializovaných útvarů s celorepublikovou působností a z jednotlivých krajských ředitelství Policie ČR. V rámci bezpečnostního opatření je připravena poskytnout podporu také Letecká služba Policie ČR a členové antikonfliktního týmu.

Bezpečnostní opatření, které realizujeme v souvislosti se státní návštěvou čínského prezidenta, si vzhledem k jeho programu na území ČR vyžádá i některá krátkodobá omezení zejména v okolí míst, kde se čínská hlava státu bude účastnit oficiálních akcí. Vzhledem k plánovanému programu čínského prezidenta na území České republiky, se jistá omezení dotýkají především území hlavního města Prahy a části Středočeského kraje.

Více o situaci na území hlavního města Prahy se dozvíte v tiskové zprávě Krajského ředitelství policie hlavního města Prahy.

Území Středočeského kraje se bezpečnostní opatření dotkne v pondělí 28. března, kdy je na programu oficiální setkání na zámku v Lánech. V tento den bude uzavřen zámecký park v Lánech a několik přilehlých ulic se zajištěním objízdné trasy. Veškerá opatření činíme s maximálním možným ohledem především k obyvatelům obce, kterých se zpřísnění režimu dotkne minimálně.

Ke krátkodobým dopravním omezením může docházet na trasách přesunu kolon s chráněnými osobami. Tato omezení však zcela jistě nezpůsobí zásadní dopravní komplikace.

Policie ČR v rámci příprav bezpečnostního opatření intenzivně komunikovala také se zástupci jednotlivých samospráv a samosprávných celků, kterých se dílčí kroky opatření mohou dotknout. Představitelé obcí jsou tedy o situaci informováni a za jejich přístup i tímto způsobem děkujeme. Stejně tak bychom touto cestou rádi upozornili občany na nutnost řídit se pokyny policistů, kteří budou dbát nejen na bezpečnost chráněných osob, ale také na dodržování veřejného pořádku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…